Kam pieder ASV? Atklāti lielākie zemes īpašnieki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JIM URQUHART / REUTERS

Privātpersonām pieder 72% no visas ASV zemes, un liela daļa no tās ir pārsteidzoši neliela skaita biznesa magnātu un viņu ģimeņu rokās. Žurnāls «The Land Report» apkopojis lielākos zemes īpašniekus ASV, kuru vidū ir interneta giganta «Amazon» īpašnieks Džefs Bezoss, apģērbu zīmola «Gap» saimnieki Fišeru ģimene un raidorganizācijas CNN dibinātājs Teds Tērners.

Lielākais privātais ASV zemes īpašnieks ir mediju kompānijas «Liberty Media» priekšsēdētājs Džons Malone, kuram pieder vairāk nekā 890 308 hektāru zemes. Mediju magnāts, kura bagātība lēsta ap 7,2 miljardiem ASV dolāru (6,2 miljardi eiro), kontrolē lielas meža teritorijas Meinas štatā, kā arī vairākus rančo Vaiomingā, Ņūmeksikā un Kolorādo.

2011.gadā Malone lielākā amerikāņu zemes īpašnieka titulu atņēma raidorganizācijas CNN dibinātājam Tērneram, kuram pašlaik pieder vairāk nekā 809 370 hektāri ASV zemes. Tērneram, kura bagātība novērtēta uz 2,3 miljardiem dolāru (diviem miljardiem eiro), pieder ekoloģiskie bizonu rančo, kuros tiek iegūta gaļa Tērnera restorānu ķēdei «Ted's Montana Grill».

Saraksta trešajā vietā ierindojas Emersonu ģimene - ASV otrās lielākās kokmateriālu kompānijas «Sierra Pacific Industries» īpašnieki. Viņiem pieder 789 137 hektāri zemes Kalifornijā un Vašingtonā.

Pēdējos gados pēc vairākiem lieliem zemes pirkšanas darījumiem par ceturto lielāko zemes īpašnieku ASV kļuvis sporta magnāts Stens Kroenke, kuram pieder Denveras «Nuggets» basketbola komanda, Kolorādo «Avalanche» hokeja komanda un vēl vairākas citas sporta komandas. Kroenken pieder 558 466 hektāri.

Sarakstā iekļuvis arī bijušais tabakas magnāts Breds Kellijs, kurš ironiskā kārtā nekad neesot smēķējis. Viņam pieder 404 685 hektāri zemes Teksasā, Floridā un Ņūmeksikā.

Topa 21. vietā ierindojas Dorisa Fišere un viņas bērni ar 178 061 hektāru zemes. Fišere ar vīru Donaldu 1969.gadā atklāja pirmo «Gap» veikalu, kas pārtapa lielā apģērbu veikalu ķēdē. 25. vietā ir «Amazon» dibinātājs Džefs Bezoss ar 161 874 hektāriem zemes. Liela daļa no tās iegādāta Teksasas rietumos, kurs atrodas Bezosa aeronautikas kompānija «Blue Origin», kurā tiek būvētas raķetes, ierīkots to palaišanas un izmēģinājumu laukums.

Lielāko zemes īpašnieku sarakstā iekļuvuši vēl citi kokmateriālu magnāti, zemkopji, būvnieki, rūpnieki, mediju īpašnieki un uzņēmēji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu