No amata aizejošais Čehova teātra direktors savā vietā vēlas redzēt Danu Bjorku

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/no personiskā arhīva

No amata aizejošais ilggadējais Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktors Eduards Cehovals savā vietā gribētu redzēt šī paša teātra aktrisi Danu Bjorku (iepriekš - Dana Čerņecova), Latvijas Radio atklājis Cehovals. Bjorka Latvijas Radio arī apstiprinājusi, ka plāno kandidēt uz Rīgas Krievu teātra direktora amatu, uz ko Kultūras ministrija (KM) izsludinājusi atklātu konkursu.

Pēc Cehovala stāstītā, Bjorka Rīgas Krievu teātrī astoņus gadus strādā kā aktrise, viņa ieguvusi arī maģistra grādu kultūras menedžmentā. «Dana ir ļoti aktīvs, radošs cilvēks. Ir izveidojusi producentu kompāniju, vada labdarības fondu, organizē starptautisku teātra festivālu Kuldīgā... Viņai piemīt vadītājam vajadzīgās īpašības - līdera harisma un pamatīga zināšanu bagāža tieši par mūsu, Rīgas Krievu teātri,» Latvijas Radio pastāstījis no amata aizejošais teātra vadītājs.

Jautāts, kāpēc iesniedzis atlūgumu, Cehovals Latvijas Radio 4 atzinis, ka vienkārši ir pienācis laiks, kad tādi lēmumi jāpieņem. «Man šis ir jau 28. gads kā teātra direktoram. Desmit reizes esmu pagarinājis līgumu, bet pēdējā reizē jau biju izlēmis, ka turpmāk vairs to nedarīšu.

70 gadi ir vecums, kad lietas ir jānodod tālāk,»

sacījis mākslinieks.

Cita starpā viņš paudis viedokli, ka Rīgas Krievu teātris nepamatoti reti tiek pie «Spēlmaņu nakts» nominācijām, kaut arī publika un režisori teātri novērtē un recenzijas mēdz būt ļoti labas. Līdz ar to Cehovals aicinājis savus māksliniekus šogad boikotēt «Spēlmaņu nakts» ceremoniju. «Mums tajā vakarā ir pirmizrāde, un neviens neies. Jā, nu vismaz beidzot Ņinai Ņeznamovai piešķīra balvu par mūža ieguldījumu. Bet kopējā attieksme ir netaisnīga,» uzskata Cehovals.

Jau vēstīts, ka ilggadējais Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktors Cehovals 3. oktobrī vērsies KM ar iesniegumu, lūdzot pēc pilnvaru termiņa beigām, 29. novembra, vairs nepagarināt ar viņu darba attiecības. Cehovals pašlaik ir teātra vienīgais valdes loceklis un to vada jau teju 30 gadus. Šogad Cehovals svinēja 70 gadu jubileju. Pēdējo reizi par teātra vadītāju uz kārtējo trīs gadu termiņu viņš tika apstiprināts 2014. gada izskaņā.

Ņemot vērā Cehovala lēmumu, KM izsludinājusi atklātu konkursu uz teātra valdes locekļa amatu. Atalgojums paredzēts 2453 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Pretendenti pieteikumus uz šo amatu var iesniegt līdz 3. novembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu