Dace Krieviņa-Bahmane: Ja bērniem pašiem ļautu izvēlēties savu garderobi, būtu cirks

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publiciātes foto

Mainoties gadalaikam, gan pieaugušo, gan bērnu garderobi ir nepieciešams papildināt ar sezonai atbilstošiem apģērbiem. Bet tas var prasīt laiku, kompromisu un arī radošu pieeju no vecāku puses. T/p Alfa sarunā ar modes mākslinieci Daci Krieviņu-Bahmani noskaidroja, kas ir jāņem vērā, lai nomainītu apģērbu garderobi bērniem, kā arī to, kādu iepirkšanās stratēģiju izvēlēties, lai iepirkšanās būtu produktīva un vienlaikus laba izklaide bērniem.

Kam Tu pievērs lielāko vērību, izvēloties tērpus sev un savai ģimenei? Vai ierodoties uz kādiem noteiktiem pasākumiem, piemēram, festivāliem, ballītēm, skolas koncertiem, mēdzat saskaņot tēlu?

Tā īpaši mēs nekombinējam, bet esmu novērojusi, ka Rolands (vīrs) pieskaņo apģērbu man un attiecīgi saģērbj arī abus bērnus. Bet, braucot, piemēram, uz festivālu, sadomājam ko un kā vilks jaunākais bērns Markuss un tad mēs pārējie. Galvenais, lai ir ērti. Ja nu, piemēram, ir kāda pieņemšana un nav atļautas casual stila atkāpes, tad gan mēs puslīdz saskaņojam detaļas apģērbā.

Tā kā pati esmu modes māksliniece, tad apģērbs man ir ļoti liela ikdiena. Man ir lietas, kas man patīk, un tie ir basic līnijas apģērbi – žaketes, T-krekli, džemperi, džinsi, kas mijās ar tādu kā vīrišķu klasiku. Tāpat arī par aktuālajām modes tendencēm – es ievēroju tās, pielāgoju sev, bet ir lietas, kas man nemainīgi patīk un kurās jūtos labi. Kā man vīrs bieži saka – «Atkal tu to kreklu nopirki!» Tas tāpēc, ka visas kleitas, kuras es radu, jau esmu iznēsājusi radīšanas procesā. Bērniem lielākoties izvēlos tādu apģērbu, kas ir ērts un vienlaikus arī saskaņots.

Un kā ir ar sezonu maiņu – drīz rudeni nomainīs ziema. Vai ir jau plānā – ko un kur sapirkt ģimenei?

Strauji tuvojoties ziemas sezonai, ļoti aktuāli ir atrast biezo virsjaku. Manuprāt, vislabākā alternatīva ir kombinezons. Tāpat arī ziemas zābaki, kas jāatrod maksimāli neitrāli, un cimdi, kas jāmeklē attiecīga garuma, t.i., līdz elkoņiem, lai sniegotā laikā rokas ir sausas un siltas.

Kāda ir jūsu ģimenes tradīcija – vai, lai papildinātu garderobi, uz veikaliem ņemat līdzi arī pašus bērnus vai tomēr ne? Ja jūsu ģimene izvēlas doties iepirkties kopā – kas jums ir svarīgākais?

Biežāk jau, protams, mēs izvēlamies papildināt bērnu garderobi, viņiem pašiem neesot klāt, lai izvairītos no iespējas, kad bērns vienkārši novirza no kursa un grib to, to un vēl to. Bez tam, ja paši vecāki ir pamanījuši kādu apģērbu paši sev, bērni visticamāk negribēs gaidīt, kamēr apģērbs tiks pielaikots.

Vai uzticies apģērba izmēriem? Kā tu vērtē apģērbu kvalitāti?

Apģērbus pārsvarā izvēlos uz aci, jo izmēri var atšķirties dažādu zīmolu precēm. Šobrīd, ņemot vērā, ka modē ir Kanye West stila apģērbs puikām, kas ietver oversize stila kreklus un jakas, tad izmērs tiek izraudzīts nedaudz lielāks nekā bērna augums paredz. Par kvalitāti – tā kā mazi bērni drēbes salīdzinoši ātri novalkā un bieži vien viņu aktīvās gaitas pat nevar kontrolēt vai izsekot, tad šobrīd pārsvarā izvēlos masu zīmolu apģērbus, – vismaz kamēr viņi vēl ir maziņi. Augs lielāki, tad arī piedomās vairāk pie unikālāka stila izveides.

Kā balansēt uz robežas – kad bērns prasa vienu, taču mamma ar prātu saprot, ka konkrētais apģērbs nebūs pietiekami piemērots konkrētajai situācijai?

Nesen tieši kombinējām apģērbu uz 1. septembri, bet jaunākais puika vienkārši ieraudzīja kaut kādu košu šallīti, kas bija pilnīgi pretēja stila ziņā salīdzinājumā ar pārējo koptēlu. Šādos gadījumos iesaku piedāvāt bērnam citu variantu, izskaidrot un mēģināt atrunāt no liekiem pirkumiem.

Tāpat arī nemainīga vērtība bērnu acīs ir multiplikāciju filmu varoņi uz apģērba. Šādos gadījumos galvenais ir atrast kompromisu – tā, lai bērns var izbaudīt krāsas un bērnības košumu, taču vienlaikus, lai neizskatās kā karnevāla varonis. Labs risinājums ir apakšveļa, pidžama vai zeķītes. Tāpat arī labs risinājums ir apģērbs, kas grafiski ir apdrukāts ar kādu zvēriņu. Zīmoli tādā ziņā nāk pretī vecākiem un piedāvā gaumīgus risinājumus.

Katrs bērns jau, protams, ir atšķirīgs. Tāpat arī katram ir sava taktika, kas un kā nostrādā, bet, ja bērniem pašiem ļautu izvēlēties savu garderobi, būtu cirks. Tajā pašā laikā, ja nu kaut kas nebūs tik ļoti saskaņots vai modīgs, tad bērniem piedos. Lai arī ir dažas detaļas, par kurām neesmu sajūsmā, tomēr neliedzu iespēju bērniem izpaust arī savu vēlmi ārējā tēla izveidē. Bērnam ir jāļauj kaut kam viņu iepriecināt. Ir jāizbauda tas ģērbšanās prieks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu