Visus zemessargus nodrošinās ar jaunu individuālo ekipējumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: virsseržants Gatis Indrēvics

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš ir apņēmies visus zemessargus līdz nākamā gada beigām nodrošināt ar jaunu individuālo ekipējumu, šodien Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā pastāstīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Iepriekš plāns paredzēja ar šo ekipējumu zemessargus apgādāt līdz 2020.gadam, taču saskaņā ar NBS komandiera uzstādījumu tam ir jānotiek ātrāk, tāpēc nolemts to paveikt jau līdz nākamā gada beigām, skaidroja ministrs un piebilda, ka pēdējos gadus Zemessardze saskaras ar pieaugošu interesi iestāties šajā bruņoto spēku struktūrā.

Bergmanis uzsvēra, ka atbilstoši spēkā esošajām iepirkumu procedūrām «ne viss tik ātri veicas», taču ministrijas uzstādījums ir tāds, ka daudziem armijas iepirkumiem jābūt iegādātiem tieši Latvijā. Latvijā esošu uzņēmumu iesaistīšana nodrošinātu piegāžu drošību un stiprinātu valsts ekonomiku. «Mēs gribam atstāt šo naudu šeit Latvijā,» uzsvēra ministrs.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Apvienotā Štāba priekšnieks Ivo Mogiļnijs aģentūrai LETA skaidroja, ka individuālajā ekipējumā ietilpst zemessarga kaujas formas komplekts, kas sastāv sākot no zābakiem un beidzot ar cepuri. Savukārt uzkabes ekipējumā ietilpst, piemēram, ēdināšanas piederumi, paklājs, guļammaiss, mugursoma.

Jaunu individuālo strēlnieku ieroču iegāde zemessargiem gan nebūs tik ātrs process. Ar individuāliem strēlnieku ieročiem šobrīd nodrošināti visi zemessargi, taču aizsardzības resorā ir noteikts jaunu ieroču modernizācijas plāns, kas vispirms tiek veikts regulārajās armijas vienībās un šobrīd sākts arī Zemessardzē.

«Zemessargu apgādāšana ar jauniem ieročiem prasa zināmu laiku un, iespējams, vēl nākamajā gadā visi zemessargi pie jauniem ieročiem vēl netiks, jo mums ir pārapbruņošanas plāns trim gadiem, kura realizēšana atkarīga no tā kā noslēgs līgumus ar piegādātājiem,» uzsvēra Mogiļnijs.

Jau ziņots, ka 2018.gadā un turpmāk aizsardzības budžets ir plānots 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta. Atbilstoši IKP prognozēm aizsardzības budžets nākamajā gadā plānots 576 341 793 eiro apmērā. Viena no galvenajām prioritātēm nākamā gada budžetā ir Zemessardzes kaujas un reaģēšanas spēju stiprināšana, kas sevī ietver ekipējuma modernizēšanu.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu