Tautas mūzikas festivāls «Dzīvā mūzika» - ermoņiku mūzikas svētki

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 27. oktobra līdz 29. oktobrim Rīgā un Kocēnos notiks ikgadējais Tautas mūzikas festivāls «Dzīvā mūzika». Šajā reizē īpaša uzmanība festivālā pievērsta skanīgajam instrumentam - ermoņikai.

Tautas mūzikas festivālā muzikantu vecmeistaru un jauno tautas mūzikas draugu sniegumā skanēs gan Latvijā spēlētā Vidzemes Ieviņa, gan krievu hromka, kā arī būs iespēja dzirdēt Pēterburgas un Vīnes ermoņiku skaņas. Izcili mūziķi un tradīciju pārzinātāji stāstīs par ermoņiku atdzimšanu Igaunijā un Lietuvā, kā arī mūsdienu ermoņiku spēli Dienvideiropas mūzikas kultūrā.

Latvijas Nacionālā kultūras centra Tautas mūzikas eksperts Ilmārs Pumpurs stāsta: «Jau kopš 19. gadsimta ermoņikas ieņem nozīmīgu vietu latviešu un kaimiņu tautu muzicēšanas tradīcijās. Ermoņikas spēlmanis ir neiztrūkstošs ģimenes godu, tirgu, talku, ballīšu un vakarēšanu dalībnieks. Ermoņikas kā lielākā bagātība un labākais draugs pavadīja spēlmani līksmībā, ikdienas darbos un svešumā klīstot. Festivālā šajā gadā pavērosim un pārrunāsim, kas jauns paveikts dažādo Latvijas ermoņiku spēles tradīciju uzturēšanā un tālāk nodošanā. Tuvāk iepazīsim citu tautu plēšu instrumentu spēles tradīcijas un modes tendences.»

Tautas mūzikas festivāla «Dzīvā mūzika» ietvaros notiekošos pasākumus aicināts apmeklēt ikviens interesents. Ieeja koncertos un meistarklasēs – bez maksas.

Festivālu rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs un biedrība «Skaņumāja». Atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Kocēnu novada dome.

Festivāla programma:

27. oktobrī Rīgā, Krāsotāju ielā 12, Koka ēku renovācijas centrā «Koka Rīga» plkst. 20 festivāla ieskaņu pasākums Bal Trad – tradicionālo deju vakars ar ermoņiku spēlmaņiem un grupām. (piedalās festivāla ārvalstu viesi un «Skaņumājas muzikanti»)

28. oktobrī Kocēnu kultūras namā, Alejas ielā 3, Kocēnos 17.00 Svētku koncerts Zem jaukām ermoņikas skaņām

29. oktobrī Rīgā, Krāsotāju ielā 12, Koka ēku renovācijas centrā «Koka Rīga»

12.00 Meistarklases - ermoņiku spēles demonstrējumi

16.00 Ermoņiku mūzikas koncerts

Piedalās: Lorāns Žofruā (Laurent Geoffroy) no Francijas, Heino Tartess (Heino Tartes) un draugi no Igaunijas, Kauno bandonija (Lietuva), Alberts Mednis (Līvbērze), Valdis Andersons un kapela «Ieviņa» (Tūja), Oskars Patjanko un «Kaktuballes muzikanti», Līga Tīsiņa un Ķekavas muzikanti, «Skaņumājas muzikanti».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu