«Enefit» klientu skaits pieaudzis par 20%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Elektroenerģijas un dabasgāzes tirgotāja «Enefit» klientu skaits šogad trešajā ceturksnī pieaudzis par aptuveni 20%, pateicoties sekmīgam startam atvērtajā gāzes tirgū, pavēstīja uzņēmumā.

Vienlaikus «Enefit» ir paplašinājis darbību, nostiprinot pozīcijas Baltijas jūras reģiona valstīs līdz ar enerģijas tirdzniecības sākumu Polijā un ieiešanu Lietuvas dabasgāzes tirgū.

Šogad «Enefit» darbības fokusā bija dabasgāzes produktu piedāvājuma izveide, kas jau pirmajos tirgus atvēršanas mēnešos ļāva piesaistīt 258 klientus un šā gada trešajā ceturksnī pārdotās gāzes apmērs Latvijas tirgū sasniedza 114 gigavatstundas (GWh) jeb 7% no Latvijas kopējā patēriņa. Tikmēr gada deviņos mēnešos pārdotās elektroenerģijas apmērs sasniedza 756,5 GWh. Elektroenerģijas klientu skaits salīdzinājumā ar situāciju pērn ir audzis par 7% - līdz 2078 uzņēmumiem, kamēr kopējais «Enefit» klientu skaits ir piedzīvojis 20% izaugsmi.

«Lai jauna tirgus atvēršanu varētu efektīvi izmantot izaugsmei, ir svarīgi, cik ātri visas iesaistītās puses ir gatavas reaģēt uz izmaiņām. Gāzes tirgus bija aktīvs jau no pirmās dienas, jo te palīdzēja pieredze - gan uzņēmumu, gan atbildīgo institūciju. Patērētāji izmantoja savu 10 gadu pieredzi no atvērtā elektroenerģijas tirgus, kamēr Ekonomikas ministrija ar pārējiem partneriem spēja piedāvāt jau daudz sakārtotāku tirgus uzbūves principu nekā elektroenerģijas tirgus atvēršanas sākumā. Tāpēc pašlaik varam sekmīgi īstenot savu mērķi būt par vispusīgu enerģijas iegādes partneri - gan gāzes, gan elektrības tirgū,» klāstīja «Enefit» valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

Pēc uzņēmumā paustā, vienlaikus šis gads iezīmē «Enefit» darbības ģeogrāfijas paplašināšanu, lai kļūtu par pilna servisa enerģijas risinājumu tirgotāju visā Baltijas jūras reģionā. Šogad ir sāktas pirmās elektroenerģijas un gāzes piegādes Polijā. Savukārt kopš septembra beigām «Enefit» piedāvā dabasgāzes produktus visās Baltijas valstīs, pievienojot sarakstam arī Lietuvas tirgu.

«Tieši pēdējais ceturksnis ir bijis izšķirošais posms, kurā no plāniem par jaunu tirgu iekarošanu pārgājām pie reālas darbības. Esam noslēguši pirmos līgumus enerģijas piegādei Polijā un Lietuvas dabasgāzes tirgū. Vienlaikus jau skatāmies Skandināvijas virzienā, kur no nākamā gada vēlamies sākt elektroenerģijas tirdzniecību Somijas un Zviedrijas patērētājiem. Turklāt šajās valstīs galvenais izaicinājums ir mājsaimniecību tirgus apgūšana, jo šeit ir viena no attīstītākajām elektroenerģijas tirgus platformām pasaulē, kuras pieredzi vēlamies izmantot arī Latvijā,» sacīja Bethers.

Pašlaik, jaunu starpsavienojumu un lielākas lokālās ģenerācijas ietekmē, elektroenerģijas vairumtirgus Latvijā cenas ziņā jau ir pietuvojies Somijas līmenim, ar kuru iepriekš cenu atšķirība ir bijusi būtiska. Patērētāji, kuri iegādājas elektroenerģiju par biržas cenām, var novērtēt to, ka šā gada deviņos mēnešos cenas Latvijā ir vien par 5% augstākas nekā Somijā. Salīdzinājumam - 2014.gadā Latvijas un Skandināvijas cenu starpība pārsniedza 36%. Tas ir pozitīvs indikators sekmīgai Baltijas tirgus integrācijai, kur nākamais solis ir balansēšanas tirgus izveide jau 2018.gadā.

«Enefit» ir elektroenerģijas un dabasgāzes pārdevējs Latvijas atvērtajā elektroenerģijas tirgū. Pašlaik «Enefit» nodrošina elektroenerģiju vairāk nekā 2000 klientu, savukārt dabasgāzes tirdzniecības klientu portfelis ietver aptuveni 250 uzņēmumu.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu