Modernā verdzība: ģimene izdzīvo ar £10 nedēļā, pārējais - «saimniekiem»

TVNET/SKY
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kadrs no SKY video

Modernā verdzība ir sērga, kas izplatījusies daudzviet, taču Lielbritānijā ar tās augsto imigrantu populāciju ir kļuvusi par jo īpaši aktuālu problēmu. Britu žurnālisti iesaistījās paverdzinātas poļu ģimenes glābšanā, kuru rūgtais liktenis aizsākās ar šķietami nevainīgu izpalīdzēšanu tautietim, bet beidzās ar draudiem, kontroli un naudas atņemšanu vairāku mēnešu garumā.

Raidorganizācijas SKY žurnāliste pievienojās nevalstiskās organizācijas «Hope for Justice» darbiniekiem, kad tie devās atbrīvot modernās verdzības važās nonākušu ģimeni. Šādas atbrīvošanas operācijas tiek plānotas vairākas dienas un parasti notiek pašā nakts melnumā, kad «saimnieku» ierašanās nav gaidāma. Upuri dažādu iemeslu dēļ negrib vērsties policijā - daudzi neizprot savas tiesības, citi tiek piespiedu kārtā iesaistīti noziedzībā un baidās, ka paši tiks sodīti.

No tumšas, netīras un atkritumiem piemētātas mājas Anglijas vidienē tiek izvesta poliete Agņeška, viņas vīrs Rafals un divi mazi bērni - divgadīgā Olīvija un vienu gadu vecais Braiens. Ģimene uz Lielbritāniju atbrauca, lai nodrošinātu labāku dzīvi saviem bērniem, taču atrast pastāvīgu darbu nebija viegli un viņi iekūlās parādos. Bibliotēkā viņus uzrunāja kāds polis, kurš lūdza atļauju izmantot ģimenes pasta adresi, lai varētu pierakstīties pie ģimenes ārsta. Agņeška piekrita. Uz ģimenes dzīvesvietu sāka pienākt lērums vēstuļu, un drīz vien pāri iepazīstināja ar kādu vīrieti, kuram radās arvien jaunas un jaunas prasības.

Agņeška stāsta, ka vīrietis ar draudiem un psiholoģisku ietekmēšanu esot piespiedis viņu atvērt viltus bankas kontus, kā arī nozadzis viņu identifikācijas dokumentus.

«Es no viņa baidījos un nezināju, ko teikt policijai. Nezināju, ko viņš man izdarīs, ja atradīs,» atzīst Rafals. Cilvēkiem, kas nodarbojas ar cilvēktirdzniecību un piespiedu nodarbināšanu, tā ir ierasta prakse - ja upuris tiek iesaistīts noziedzība, pastāv mazāka iespēja, kas cietušais uzdrošināsies sūdzēties policijā.

Vīrietis piesavinājās pāra niecīgās algas un bērnu pabalstus. Vairāku mēnešu garumā ģimene dzīvoja, iztiekot tikai ar desmit mārciņām nedēļā. Lai visi būtu paēduši, vecāki pieteicās uz trūcīgajiem paredzētajām pārtikas pakām un sāka apmeklēt zupas virtuvi, kur iepazinās ar «Hope for Justice» darbiniekiem un uzticēja tiem savu bēdu stāstu.

Vecāki atzīst, ka visvairāk bija nobažījušies par savām atvasēm. «Mūsu lielākā prioritāte bija mūsu bērni,» skaidro Rafals. «Raizējāmies par viņu drošību - vienmēr skatījāmies laukā pa logu, uzmanījām telefonu. Ja neatbildēju, viņš mums zvanīja 15 reizes dienā. Es to nesauktu par dzīvi. Man bija bail iziet laukā uz ielas.»

Lielbritānijā ir vairākas iespējas, kā izbēgt no moderno vergturu nagiem. Cietušie var par notikušo ziņot policijai un pieteikties valdības programmai, kas verdzības upurus izvieto pagaidu dzīvesvietās, kur tie var sākt jaunu dzīvi.

Agņeška un Rafals moderno vergturu kontrolē pavadīja pusgadu. Taču citi, neredzot citu iespēju, šādā stāvoklī pavada pat vairākus gadus. «Hope for Justice» darbinieki, kuri drošības apsvērumu dēļ vēlējās palikt anonīmi, valstī notiekošo dēvē par «cilvēku paverdzināšanas konveijeru», jo organizācija katru mēnesi veic vairākas šādas operācijas un pagaidām neredz tām galu.

Statistikas dati nav iepriecinoši. Divu gadu laikā līdz šī gada martam Anglijas un Velsas policija saņēma 1265 ziņojumus par pārkāpumiem, kas saistīti ar moderno verdzību. Taču līdz šim notiesāti tikai 25 cilvēki, norāda SKY.

Tiek lēsts, ka Lielbritānijā pašlaik varētu būt vairāki desmiti tūkstoši modernās verdzības upuru, taču noteikt precīzu skaitu nav iespējams.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu