Saeimas komisija vienbalsīgi atbalsta sakrālā mantojuma saglabāšanas finansēšanas likumprojektu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Saeimas Izglītības, Kultūras un zinātnes komisija šodien vienbalsīgi atbalstīja sakrālā mantojuma saglabāšanas finansēšanas likumprojektu.

Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāra vietniece kultūrpolitikas jautājumos Dace Vilsone norādīja, ka Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā iekļautas 957 baznīcas, kuru remonta vai restaurācijas darbos 30 gadu laikā būtu nepieciešams ieguldīt aptuveni 110 000 000 eiro. Starp šīm baznīcām iekļauti arī pareizticīgo konfesiju dievnami.

Pēc Vilsones domām, attiecīgais likumprojekts ir pirmais solis šī atbalsta ilgtermiņa sniegšanā.

VKPAI vadītājs Juris Dambis komisijas locekļiem pauda uzskatu, ka sakrālie vēstures mantojuma objekti veicina tūrismu, kā rezultātā, restaurējot šo kultūras mantojumu, tiekot sniegts pienesums arī valsts ekonomiskās attīstības potenciālam.

Savukārt komisijas vadītājs Aldis Adamovičs (V) atzinīgi novērtēja likumprojektā iekļauto normu par pašvaldību iespēju iesaistīties sakrālā mantojuma finansēšanā.

Kā ziņots, Saeima nodeva izskatīšanai parlamenta komisijās VKPAI izstrādāto likumprojektu par sakrālā mantojuma saglabāšanas finansēšanu, kas esot nepieciešams, lai izveidotu finansējuma platformu pakāpeniskai un plānveidīgai Latvijas sakrālā mantojuma sakārtošanai.

Likuma projekts paredz, ka šo objektu izpētes, konservācijas, restaurācijas, remonta un citu atjaunošanas darbu finansēšanai no valsts budžeta līdzekļiem tiks izveidota sakrālā mantojuma finansēšanas programma.

Likumprojektā noteikts, ka arī pašvaldības varēs piedalīties sakrālā mantojuma uzturēšanā. Pašvaldībām būtu tiesības no sava budžeta piešķirt finansējumu izpētei, būvprojektu izstrādei, konservācijai, restaurācijai, atjaunošanai, pārbūvei, remontu darbu veikšanai un labiekārtošanai.

Jaunizveidoto programmu administrētu un lēmumu par finansējuma piešķiršanu pieņemtu VKPAI, bet priekšlikumus finansējuma sadalei sniegtu reliģiskās savienības/baznīcas vai reliģiskā organizācija, kura neietilpst nevienā reliģiskā savienībā. Pieteiktos projektus izskatītu jaunizveidota konsultatīva institūcija - Sakrālā mantojuma padome.

Finansējums likumprojekta īstenošanai jāparedz likumā «Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2017., 2018. un 2019.gadam». 2018.gadā projektu realizēšanai nepieciešams viens miljons eiro, bet 2020.gadā - papildu finansējums 500 000 eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu