Psihologiem jaunais klīniskās personības tests tāpat kā ģimenes ārstiem rentgens

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas Stradiņa universitātes pētnieki sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Aizsardzības ministriju izstrādājuši Latvijā pirmo starptautiskajiem standartiem atbilstošu instrumentu pacienta psihiskā stāvokļa novērtēšanai – klīniskās personības testu. To varēs izmantot dažādās jomās, piemēram, slimnieku novērtēšanā, tiesu ekspertīzēs un pat personālatlases procesā, it īpaši augsta riska profesijās.

Projekta zinātniskais vadītājs Ainārs Stepens šo jauno instrumentu salīdzina ar rentgenu, ko izmanto ģimenes ārsti dažādos nolūkos, jo ar to iespējams veikt profilaktiskas pārbaudes un arī jau iegūt precīzu ainu par, piemēram, lūzumu. Gluži tāpat esot arī šajā gadījumā – tests ļaus gan veikt personības novērtēšanu, gan diagnosticēt psihiskas slimības un sekot līdzi ārstēšanas gaitai.

Personālatlases kompānijas «Eiro Personāls» novērtēšanas un attīstības projektu vadītāja Lāsma Jansone skaidro, ka jau šobrīd, meklējot kandidātus konkrētam amatam, tiek vērtētas ne tikai cilvēka prasmes un zināšanas, bet arī analizēti uzvedības modeļi konkrētās situācijās un vērtētas personības šķautnes, taču ne tik detalizēti, kā tas ir jaunajā klīniskās personības testā. Tas būtu ārkārtīgi svarīgi, kad tiek izvēlēti darbinieki augsta riska profesijās, kuru rīcība var ietekmēt daudzu citu cilvēku dzīvības, piemēram, vai pilots, vadot lidmašīnu, to varēs izdarīt prasmīgi un droši, neapdraudot pasažierus.

Citos amatos personības izpētes testam ir nozīme, taču Lāsma Jansone uzsver, ka tā lomu nevajadzētu pārspīlēt. Meklējot kandidātus noteiktam amatam, personālatlases kompānijas darbinieki meklē un apkopo informāciju par cilvēku no dažādiem avotiem, kas kopā veido amata atbilstības vērtējumu, un personības izpētes tests ir tikai daļa no kandidāta raksturojošiem kritērijiem, uz ko nevajadzētu balstīt visu vērtējumu.

Šobrīd pētnieki turpina darbu pie Latvijas klīniskā personības testa digitālās versijas izstrādes, lai to turpmāk varētu izmantot arī Nacionālo bruņoto spēku personāla atlasē un lai precīzāk un ātrāk varētu noteikt, vai kandidāts var kļūt par karavīru un vai viņš ir piemērots konkrēta uzdevuma veikšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu