«VFS Films» kopražojumam - balva Varšavā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Lietuviešu režisora Arūna Mateļa filma «Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule», kas tapusi sadarbībā ar Latvijas studiju «VFS Films», saņēmusi Labākās pilnmetrāžas dokumentālās filmas balvu starptautiskajā filmu festivālā Varšavā, informēja filmas producents Uldis Cekulis.

Varšavas kinofestivāla dokumentālo filmu konkursam bija atlasītas divas Latvijas filmas - «Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule» un režisora Arņa Aspera debija «Neiespējamais ir iespējams / A to B Rollerski».

Cekulis skaidroja, ka filmas «Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule» uzvara vienā no astoņiem «A klases» kino festivāliem Eiropā nodrošina tai iekļaušanu arī Eiropas Kinoakadēmijas balvas konkursa programmā.

Latvijas pusi šajā projektā pārstāv operatori Valdis Celmiņš un Ivars Zviedris, montāžas režisors Gatis Belogrudovs un Cekulis. Latvijā dokumentālās filmas pirmizrāde gaidāma nākamā gada sākumā.

A.Matelis
A.Matelis Foto: publicitātes

Filmas stāsts atklāj neredzamo pusi riteņbraukšanas sacensībās «Giro d’Italia» - vienā no trim pasaulē lielākajām un grūtākajām velosportistu cīņas arēnām. Neskatoties uz velosporta popularitāti, tikai nedaudzi zina par sacensību sarežģīto, hierarhisko struktūru, kas pieprasa sportistu beznosacījuma pakļaušanos un pašuzupurēšanos. Filmas centrā ir tā sauktie gregari - profesionālās riteņbraukšanas mūki, kuri vienmēr brauc aizmugurē, piegādā biedriem ūdeni un jau startējot ir nolemti zaudēt.

«Tā ir filma, kas ievelk jūs savā pasaulē no pirmajām sekundēm. Ar katru nākamo kadru riteņbraucēju sāpes arvien vairāk izjūtat kā savējās, viņu brūces pamazām kļūst par jūsu brūcēm, un tikai tad, kad viss ir beidzies, jūs spējat atgriezties realitātē. Šis stāsts suģestē pat tos skatītājus, kuri neinteresējas par riteņbraukšanas sportu vai paši nebrauc ar velosipēdu, jo tas ir stāsts par kaislību un uzupurēšanos kopīga mērķa, otra cilvēka labā,» paudis Varšavas kino festivāla direktors Stefans Laudins.

Režisors Matelis 2007. gadā saņēmis ASV Kinorežisoru ģildes balvu par filmu «Pirms pārlidot uz Zemi» jeb «Before Flying Back to Earth».

Filmas «Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule» tapšanā līdz ar Lietuvu un Latviju piedalījušās arī Itālija, Šveice, Īrija, Ziemeļīrija, Spānija un Beļģija. Filmas ražošanu ir atbalstījis Eiropas fonds «Creative Europe» un Nacionālais Kino centrs, kā arī visu pārējo dalībvalstu kino fondi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu