ASV aicina Irākas spēkus ierobežot kustību Kirkūkas provincē

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: STRINGER / REUTERS

ASV piektdien aicināja Irākas valdības spēkus ierobežot kustību Kirkūkas provincē, kuras atgūšanai Bagdāde sākusi militāru operāciju pret kurdiem.

«Lai izvairītos no pārpratumiem vai turpmākām sadursmēm, mēs aicinām centrālo valdību nomierināt situāciju, ierobežojot federālo spēku kustību strīdīgajās teritorijās» un koordinējot to ar Irākas Kurdistānas varasiestādēm, uzsvēra ASV Valsts departamenta preses pārstāve Hetere Nauerta.

Vašingtona arī aicina «visas iesaistītās puses pārtraukt vardarbību un provokatīvu kustību un koordinēt aktivitātes, lai atjaunotu mieru», piebilda Nauerta.

Gan Irākas valdība, gan arī kurdu kaujinieki ir Vašingtonas sabiedrotie cīņā pret teroristu grupējumu «Islāma valsts».

Kirkūkas province, kurā dzīvo kā kurdi, tā arī arābi un turkmēņi, neietilpst autonomajā Kurdistānas reģionā, taču 25.septembrī arī tur, tāpat kā pārējās trijās kurdu provincēs, notika neatkarības referendums, kurā pārliecinošs vairākums balsotāju atbalstīja atdalīšanos no Irākas.

Bagdāde uz to reaģēja, dodot pavēli pārņemt kurdu kontrolētās pozīcijas Kikūkas provincē, un visumā pešmergu vienības tās šonedēļ atstāja bez pretestības.

Irākas valdības spēki piektdien ieņēma pēdējo kurdu spēku kontrolēto rajonu Kirkūkas provincē.

Irākas spēki Kirkūkas provincē pozīcijas zaudēja 2014.gadā, kad teroristiskā grupējuma «Islāma valsts» kontrolē nonāca plašas teritorijas uz ziemeļiem un rietumiem no Bagdādes. Tolaik daudzas Irākas armijas vienības sabruka un to kontrolētās pozīcijas pārņēma kurdu zemessardze.

Provinci atkal pārņemot Irākas armijai un šiītu zemessardzei, kas pazīstama kā Tautas mobilizācijas fronte, Kirkūku pametuši desmitiem tūkstošiem civilpersonu, pamatā etniskie kurdi, kas devušie uz Kurdistānas lielākajām pilsētām Erbīlu un Suleimānīju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu