Kā tapa «Ievainotais jātnieks» - filma par Kārli Zāli un Brīvības pieminekli

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Gaidot latviešu pilnmetrāžas dokumentālās filmas «Ievainotais jātnieks» pirmizrādi kinoteātros 24. oktobrī, LMT piedāvā iespēju ielūkoties filmas aizkadros.

Režisore Ilona Brūvere un filmas mūzikas autors, komponists Ēriks Ešenvalds stāsta par filmas veidošanu un dalās pārdomās par galveno varoni Kārli Zāli, kas savu Latvijas valsts vīziju un nemirstību iemūžinājis divos monumentālos latviešu tautas nacionālās apziņas simbolos – Brīvības piemineklī un Brāļu kapos. 2018. gadā līdz ar Latvijas simtgadi tiks atzīmēta arī tēlnieka 130. jubileja.

Filmā «Ievainotais jātnieks» Kārlis Zāle ar viņam raksturīgo monumentālo tvērienu dzīvi redz lielās, spēcīgās līnijās, tāpat kā tēlniecību, kas prasa daudz vitāla spēka un uzdrīkstēšanās. Filma balstās uz dokumentāliem Kārļa Zāles dzīves faktiem un Brīvības pieminekļa celtniecības dokumentāciju, sniedzot ieskatu laikmetam raksturīgajā politiskajā un sociālajā ainā, iepazīstinot ar izcilām mākslas personībām un tā laika ideāliem. Īpaša uzmanība scenārijā veltīta Brīvības pieminekļa celtniecībai, kā arī tēlnieka Kārļa Zāles personībai, kuru filmā atveido Valmieras teātra aktieris Imants Strads.

Dokumentālās filmas «Ievainotais jātnieks» aizkadri skatāmi LMT Viedtelevīzijā, lietotnē LMT Straume un internetā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu