Kā piemēros UIN atlaides ziedotājiem ?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nākamgad spēkā stāsies nodokļu reforma, kas nāks pretī tiem uzņēmumiem, kuri labprāt ziedo līdzekļus sabiedriskā labuma organizācijām. Ar grozījumiem Uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) likumā, turpmāk nodokļu maksātājs, kas vēlēsies ziedot, būs tiesīgs pārskata gadā izvēlēties vienu no trim UIN atvieglojumiem.

UIN atvieglojumi pienāksies tiem nodokļu maksātājiem, kas ziedos sabiedriskā labuma organizācijai, budžeta iestādei vai valsts kapitālsabiedrībai, kura veic Kultūras ministrijas deleģētas valsts kultūras funkcijas.

Trīs atvieglojumu izvēles

Laikā, kad Finanšu ministrija tikai izstrādāja jaunās nodokļu politikas pamatnostādnes, tika nolemts mainīt esošo ziedojumu sistēmu, paredzot divus UIN atvieglojuma variantus ziedotājiem, ņemot vērā tā finansiālos rādītājus vai darba algu fondu. Tomēr pēc diskusijām ar nevalstiskajām organizācijām tiek paredzēts arī trešais atvieglojuma variants.

No nākamā gada UIN atvieglojumus par ziedojumiem varēs piemērot trīs variantos:

  • neiekļaut taksācijas perioda ar UIN apliekamajā bāzē ziedoto summu, bet ne vairāk kā 5% apmērā no iepriekšējā pārskata gada peļņas pēc aprēķinātajiem nodokļiem;
  • neiekļaut taksācijas perioda ar UIN apliekamajā bāzē ziedoto summu, bet ne vairāk kā 2% no iepriekšējā pārskata gadā kopējās darba ņēmējiem aprēķinātās bruto darba samaksas, no kuras samaksāti valsts sociālās apdrošināšanas maksājumi;
  • samazināt taksācijas periodā par pārskata gadā aprēķinātajām dividendēm aprēķināto UIN par 75% no ziedotās summas, nepārsniedzot 20% no aprēķinātās UIN summas par aprēķinātajām dividendēm.

Ļaus ziedot lielāku summu

Patlaban spēkā esošais UIN regulējums paredz lielāku valsts finansēto līdzdalību piemērojot UIN atlaidi, tomēr jaunais atbalsta modelis kopumā dos iespēju uzņēmumam ziedot lielāku summu, nepiemērojot šai summai UIN.

www.vid.gov.lv

Uzņēmēju organizācijas jau norādījušas, ka izstrādātie ziedošanas modeļi dos plašas iespējas ziedot, turklāt tādējādi tiks arī veicināta sociālā nodokļa nomaksa. Tajā pašā laikā uzņēmēju organizācijas uzskata, ka lielākā daļa uzņēmēju ziedo sociāli atbildīgu mērķu vadīti, bet UIN atvieglojumiem ir vien sekundāra nozīme.

Papildu informācija par nodokļu reformu Finanšu ministrijas interneta mājas lapā www.fm.gov.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu