Krauze: LMT un «Lattelecom» pamatā būtu jāpaliek valsts pārraudzībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Telekomunikāciju operatoriem «Latvijas Mobilais telefons» (LMT) un «Lattelecom» kā stratēģiskajiem un kritiskās infrastruktūras uzņēmumiem pamatā būtu jāpaliek valsts pārraudzībā, sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze, paužot savu personīgo viedokli.

Tas, kā pašreizējai pārraudzībai jāturpinās praksē, ir valdības līmeņa jautājums, skaidroja Krauze.

ZZS par šo jautājumu vēl nav diskutējusi un varētu to sīkāk apspriest, kad tas tiks skatīts valdībā. Politiķis norādīja, ka tā ir Ministru kabineta līmenī risināma lieta, jo saistīta ar ierobežotas pieejamības komercinformāciju. Līdz ar to pagaidām nav zināms, vai ZZS varēs saņemt informāciju par dažādajiem risinājumiem, lai varētu tos izvērtēt, norādīja valdes priekšsēdētājs.

Krauze akcentēja, ka svarīgi ir nepieļaut, ka uzņēmumi nonāk ar Krieviju saistīta biznesa kontrolē, kas var izmantot šo infrastruktūru spiegošanai.

Viņš piebilda, ka ZZS valdē vēl nav spriests par izskanējušo informāciju saistībā ar Skandināvijas telekomunikāciju uzņēmuma «Telia Company» («Telia») valdībai adresēto vēstuli.

Kā ziņots, «Telia» brīdinājis Latvijas valdību, ka, neapvienojot LMT un «Lattelecom», varētu pārdot savas daļas šajos uzņēmumos, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā «Telia» vecākā viceprezidenta Roberta Andersona vēstule, kas adresēta valdības ministriem.

«Telia» grupas uzņēmumiem «Sonera Holding» un «Telia Company» pieder kopumā 49% LMT kapitāla daļu, bet Latvijas valstij «Latvijas Radio un televīzijas centra» un Privatizācijas aģentūras (PA) personā - kopumā 28% daļu. Vēl 23% LMT daļu pieder «Telia» un Latvijas valsts kopīgi kontrolētajam uzņēmumam «Lattelecom».

«Telia» grupas kompānijai «Tilts Communications» pieder 51% «Lattelecom» kapitāla daļu, bet Latvijas valstij PA personā - 49%.

2015.gada novembrī tika saņemts LMT un «Lattelecom» apvienošanas piedāvājums no «Telia», taču pērn aprīlī valdība nolēma, ka LMT un «Lattelecom» turpinās darbu kā līdz šim - atsevišķi. Ministru kabinets arī vienojās piesaistīt neatkarīgu starptautisku konsultantu, kas veiks makroekonomisko, mikroekonomisko un sociālekonomisko izpēti par turpmāko rīcību ar «Lattelecom» un LMT valsts kapitāla daļām, izskatot visus iespējamos rīcības variantus un novērtējot katra varianta stiprās un vājās puses.

Pēc valsts pasūtījuma uzņēmuma «KPMG Baltics» veiktajā pētījumā piedāvātais risinājums paredz izveidot integrētu uzņēmumu, kurā līdzīgās daļās, balstoties uz akcionāru līgumu, «Telia» un Latvijas valstij katrai pusei piederēs 30-40% akciju. Savukārt 30% akciju tiks piedāvāts iegādāties privātajiem akcionāriem un pensiju fondiem biržā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu