Rokkafejnīca turpina blūza koncertsēriju ar ASV, Itālijas un AK māksliniekiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas 1. rokkafejnīca Vecrīgā arī šajā klubu sezonā piedāvās neparastu un augsti kvalitatīvu ārvalstu blūza mākslinieku koncertus. Pasākumu sērijā «Blūza svētdienas Rokkafejnīcā» jau 22. oktobrī Mārstaļu ielā 2/4 uzstāsies Vācijā dzīvojošā amerikāņu mutes harmoniku spēlētāja un dziedātāja Kat Baloun kopā ar turpat dzīvojošo itāliešu ģitāristu un dziedātāju Stefano Ronchi, kā arī skotu alternatīvā blūza ģitārists un dziedātājs Dave Arcari.

Kat Baloun dzimusi mūziķu ģimenē Teksasā, augusi Ohaio, dzīvojusi Kalifornijā, bet nu jau vairāk kā 20 gadus ir Vācijas galvaspilsētas Berlīnes iedzīvotāja. Mutes harmoniku spēli viņa sāka mācīties 13 gadu vecumā, kad jau bija apguvusi klavieru un vijoļspēles pamatus. Dziedāt uz skatuves viņa gan sāka tikai 35 gadu vecumā kā Kalifornijas grupas «Elmer Lee Thomas Delta Acoustic Band» dalībniece. Pēc pārcelšanās uz Berlīni viņa dibinājusi gan savas grupas, gan piedalījusies citu mākslinieku kolektīvos. Vācijā zināmākie ir duets ar jaunzēlandiešu dziedātāju un ģitāristi Hattie St. John – «Ladies First» – un ar vietējo dziedātāju un pianisti Nina T. Davis dibinātā apvienība «The Alleycats». Abas grupas izdevušas pa pāris albumiem. Kopš 2010. gada Kat Baloun uzskatāma par savējo arī uz Somijas blūza skatuves, jo daudz uzstājusies kopā ar tur labi zināmā ģitārista, mutes harmoniku spēlētāja un dziedātāja Tomi Leino trio. Gan sadarbības projektos, gan individuāli 60 gadu slieksnim pārkāpusī Kat Baloun joprojām dod priekšroku folkblūzam jeb blūza saknēm. Tas noteikti ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ viņa kļuvusi par leģendārās mutes harmoniku kompānijas «Hohner» atbalstītu mākslinieci.

35 gadus vecais, Berlīnē dzīvojošais itāliešu ģitārists un dziedātājs Stefano Ronchi tiek dēvēts arī par Slidin’ Wolf un savā muzikālajā darbībā liek uzsvaru uz pagājušā gadsimta 20. gadu Misisipi deltas stila blūzu, nesmādējot gan arī 40. gadu Čikāgas blūzu. Viņš dzimis Dženovā un studējis gan mūzikas vēsturi, gan džeza ģitāras spēli. Savā vēl tikai 17 gadus ilgajā mūziķa karjerā viņš jau guvis panākumus ļoti dažādos mūzikas žanros no popmūzikas līdz džezam. Pateicoties savai muzikālajai daudzpusībai, viņš guvis lielu pieredzi gan kā dažādu žanru studijas sesiju mūziķis, gan kā džeza un blūza festivālu mākslinieks daudzās pasaules valstīs. Tagad Stefano Ronchi mēdz uzstāties gan kopā ar savu «Blues Band», gan ar citiem māksliniekiem, tajā skaitā ar mutes harmoniku spēlētāju Kat Baloun, ko pieredzēsim arī Rīgā. Pirmo lielo atzinību tieši kā blūza mākslinieks Slidin’ Wolf guva 2011. gadā, kad viņš kopā ar trim atzītākajiem Itālijas mūsdienu džeza skatuves mūziķiem – basistu Alberto Malnati, bundzinieku Rodolfo Cervetto un taustiņinstrumentālistu Luca Dell’Anna – ierakstīja kritiķu ļoti augstu novērtēto albumu «Honeysuckers From the Green Valley». Spēcīgais mūziķu kvartets tika nodēvēts par «The Bear Bros.» un albumā tika iekļautas ne tikai labi zināmas blūza kompozīcijas, bet arī vēl pavisam jaunā Stefano Ronchi oriģināldziesmas, ko viņš pats arī iedziedāja. Francijas žurnāls «Blues & Co» jau tad nodēvēja viņu par vienu no talantīgākajiem Itālijas blūza ģitāristiem.

Par skotu blūza panku dēvētais Dave Arcari savu jaunāko albumu – koncertdubultnieku «Live at Memorial Hall» – izdevis vēl nupat, 1. septembrī, pierādot, ka arī 54 gadu vecumā joprojām ir spēka pilns blūzmenis ar enerģiju, kas caur viņa ģitārspēli un vokālu burtiski plūst pāri malām. Papildu ģitārai viņš mēdz ne mazāk aizrautīgi uzspēlēt arī bandžo un… cigāru kasti, kas papildināta ar ģitāras grifu un stīgām. Bārdainais un harizmātiskais skots pērn veiksmīgi sācis iekarot arī ASV blūza skatuvi. Pasaulslavenais amerikāņu blūzmenis Seasick Steve, ar kuru Dave Arcari arī mēdz uzspēlēt kopā, izteicies sekojoši: «Deivs spēlē tā, it kā viņa āda būtu apgriezta otrādi, un klausoties drīz vien arī mana āda bija apgriezta otrādi, kas bija lieliski. Tas džeks noasiņo jums…» Noasiņošana iespējams Dave Arcari dzīvē nav gluži kas absolūti jauns, jo pirms kļūt par mūziķi viņš bija… parādu piedzinējs. Pēcāk viņš iekšējo nemieru izlika jau Glāzgovas ielās kā ielu muzikants, tad nodibināja savu pirmo grupu «Summerfield Blues» un 1993. gadā tā ieguva «Alexis Korner Memorial Trophy» balvu, ko Edinburgas Starptautiskais blūza festivāls pasniedz gada labākajai skotu blūza mūzikas grupai. Vēlāk Deivs nodibināja alt.blues stila trio «Radiotones», ar ko laika posmā no 1998. līdz 2003. gadam izdeva trīs albumus, un tad pievērsās solokarjerai, kuras laikā izdoti pieci pilnmetrāžas studijas albumi un nospēlēti nu jau neskaitāmi koncerti gan Lielbritānijā, gan kontinentālajā Eiropā un arī ASV. Paralēli Dave Arcari mēdz uzspēlēt kopā ar «Union Avenue» – mūziķu apvienību, kas Johnny Cash rockabilly manierē izpilda visnegaidītākās populāru dziesmu kaverversijas no «The Clash» un «Motorhead» līdz pat Bob Marley daiļradei. Sagaidām Dave Arcari nerimstošos enerģijas uzplūdus arī Rīgā.

Arī viesu koncertu starplaikos skatītājiem nebūs jāgarlaikojas, jo tad par lielisku muzikālo noskaņu parūpēsies mūsu pašu Vilnis Kundrāts un Āris Ozols, kuri uzspēlēs attiecīgi «Hammond» ērģeles un ģitāru.

Šo koncertvakaru atbalsta Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes vēstniecība, tādēļ ievadvārdus teiks tās vēstnieks Latvijā Keith Shannon. Pasākums arī iekļauts Britu nedēļas Latvijā programmā.

Pasākumu sērija «Blūza svētdienas Rokkafejnīcā» («Sundays Blues Festival at Rock Cafe») ir starptautisks notikums, kurā piedalās blūza mūzikas izpildītāji no Latvijas, Igaunijas, Somijas, Itālijas, Lielbritānijas un ASV. Pasākumu sērija aizsākās 2017. gada pavasarī ar koncertiem 19. martā un 30. aprīlī un turpināsies 22. oktobrī un 26. novembrī, kā arī 2018. gada 21. janvārī un 25. martā.

Koncertsērijas organizētājus patīkami pārsteidzis tās apmeklētāju vecuma diapazons – no tīņiem līdz pat cienījama vecuma kungiem un dāmām. Tas ļāvis secināt, ka blūzs ir iespējams visdemokrātiskākā mūzika, kas vieno visus Rokkafejnīcas potenciālos apmeklētājus. Pasākuma cikla viens no mērķiem ir dot iespēju visplašākajai klausītāju auditorijai regulāri apmeklēt spožu ārzemju un pašmāju mūziķu koncertus mājīgajā Reiterna nama atmosfērā, kur ir tehniski izcili aprīkota skatuve ar lielisku redzamību no jebkuras vietas zālē.

Blūzs ir viens no senākajiem populārās mūzikas stiliem. Ja džezs un roks Rīgā un Latvijā ir plaši pārstāvēts ar ikgadējiem festivāliem un koncertiem dažādos klubos, tad ar blūzu šobrīd ir citādāk un jaunā koncertsērija ir mēģinājums šo situāciju labot.

Koncerta sākums plkst 18.00. Biļetes nopērkamas «Biļešu paradīzes» kasēs vai bilesuparadize.lv. Iepriekšpārdošanā to cena ir 8 eiro, pasākuma dienā Rokkafejnīcā – 10 eiro. Galdiņu rezervēšana – banketi@rockcafe.lv vai 26678555.

Kat Baloun mājas lapa:

Stefano Ronchi mājas lapa:

Dave Arcari mājas lapa:

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu