Irākas spēki sākuši militāru operāciju kurdu kontrolētajā Kirkūkā

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Irākas valdības spēki agri pirmdienas rītā sākuši militāru operāciju kurdu kontrolētajā Kirkūkas provincē, ziņoja valsts televīzija.

Tikmēr kurdu zemessardzes pešmergas virsnieki, runājot anonīmi, pavēstīja, ka uz dienvidiem no Kirkūkas pilsētas Irākas un kurdu spēki iesaistījušies artilērijas apšaudē.

Arī avoti Irākas federālajos spēkos ziņoja par apšaudi uz dienvidiem no provinces galvaspilsētas.

Pirms tam kurdu varasiestādes bija paziņojušas, ka Irākas valdības spēki un to sabiedrotie sākuši lielu operāciju, lai pārņemtu Kirkūkas pilsētu, kurdu militāro bāzi un naftas laukus.

Bagdāde savukārt svētdien paziņoja, ka Kirkūkā atrodas kurdu bruņotais grupējums «Kurdistānas Strādnieku partija» (PKK), nosaucot to par «kara pieteikumu» un «bīstamu eskalāciju»

Irākas spēki Kirkūkas provincē pozīcijas zaudēja 2014.gadā, kad teroristiskā grupējuma «Islāma valsts» kontrolē nonāca plašas teritorijas uz ziemeļiem un rietumiem no Bagdādes un daudzas Irākas armijas vienības sabruka un to kontrolētās pozīcijas pārņēma kurdu zemessardze pešmerga.

Irākas federālie spēki un kurdu zemessardze ir abi svarīgākie sabiedrotie ASV vadītajā koalīcijā pret «Islāma valsti».

Kirkūkas province, kurā dzīvo kā kurdi, tā arī arābi un turkmēņi, neietilpst autonomajā Kurdistānas reģionā, taču 25.septembrī arī tur, tāpat kā pārējās trijās kurdu provincēs, notika neatkarības referendums, kurā pārliecinošs vairākums balsotāju atbalstīja atdalīšanos no Irākas.

Bagdāde ir noteikusi lidojuma aizliegumu un aicinājusi kaimiņvalstis saraut ekonomiskās saites ar Kurdistānu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu