Igaunija - pirmā valsts, kura spēs pastāvēt bez savas zemes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

Igaunija ir uz pareizā ceļa, lai kļūtu par pirmo valsti pasaulē, kura spēj funkcionēt bez fiziskas atrašanās vietas, tas ir - globālajā tīmeklī.

Kā vēsta Euronews, Igaunija gatavojas izveidot digitālas vēstniecības visā pasaulē, kur glabātos visu tās svarīgāko datu rezerves kopijas. Tādējādi Igaunija kļūs mazāk ievainojama plaša mēroga kiberuzbrukumu gadījumos.

Jau tagad igauņi piedalās vēlēšanās, piekļūst personīgajai veselības informācijai un maksā nodokļus internetā. Igaunijas valdība apgalvo, ka 99% sabiedrisko pakalpojumu ir pieejami elektroniski, un tādēļ valsti droši var dēvēt e-Stonia.

Igaunijas valdības padomnieks digitālajos jautājumos, Martens Kavets (Marten Kaevats), norādījis, ka pirmā digitālā vēstniecība tiks izveidota Luksemburgā 2018.gada 1.janvārī.

Lai gan Eiropas kiberdrošības forumā Krakovā izskanēja bažas par Igaunijas atkarību no interneta, līdz ar ko tā sevi pakļauj kiberuzbrukumu riskam no, piemēram, Krievijas, Kavets norādījis, ka dati jau tagad tiek uzglabāti decentralizēti, kā dēļ tie jau tagad zināmā mērā ir pasargāti no uzbrukumiem.

«Mums ir rezerves plāns - 2018.gada 1.janvārī mēs Luksemburgā ieviesīsim datu vēstniecības koncepciju. Faktiski tas nozīmē, ka ar laiku visi svarīgākie dati tiks uzglabāti dažādās datu vēstniecībās, kas pēc būtības ir Igaunijas teritorija. Mēs būsim pirmā valsts, kas var pastāvēt bez savas zemes,» - tā Kavets. «Uzbrukuma gadījumā mums būs pieejamas vairākas datu bāzes visā pasaulē, un mēs praktiski varēsim pārslēgties starp tām, lai valdība turpinātu funkcionēt, turpinātos nodokļu iekasēšana, darbotos vēlēšanu sistēma, tiktu pieņemti valdības lēmumi un tā tālāk.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu