Mjanma: Mediji pārspīlē rohindžu masu izceļošanas apjomus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Mediji pārspīlē Mjanmu pametušo rohindžu bēgļu skaitu, ceturtdien atzina Mjanmas bruņoto spēku virspavēlnieks vecākais ģenerālis Mins Auns Hlains, noraidot apsūdzības, ka viņa vadītā armija vainojama etniskajā tīrīšanā.

Kopš Mjanmas armija 25.augustā uzsāka kampaņu pret rohindžu musulmaņu nemierniekiem, Rakhainas štatu, Mjanmas rietumos, pametuši 520 000 rohindžu bēgļu, liecina ANO aplēses.

Bruņoto spēku reakcija bijusi proporcionāla, sociālajā tīklā «Facebook» norādīja ģenerālis.

«Teikt, ka Bangladešu pametušo bengāļu skaits ir ļoti liels, ir pārspīlējums,» viņš piebilda, attiecībā uz rohindžiem lietojot nievājošu apzīmējumu, kas viņus raksturo kā nelegālos imigrantus.

Ģenerālis arī skaidroja, ka rohindži vienkārši atgriežas savā dzimtenē.

«Bengāļu dzimtā vieta ir Bengālija,» viņš norādīja. «Viņi varētu būt devušies uz citu valsti ar tādu pašu valodu, rasi un kultūru kā viņiem, pieņemot, ka tur viņiem būs drošāk.»

Ģenerālis arī atkātoja bruņoto spēku versiju par rohindžu vēsturi, norādot, ka viņus no Bangladešas pārvietojuši britu koloniālās varas pārstāvji un ka viņiem nevar būt leģitīmu pretenziju uz izcelsmi Mjanmā.

Kaut arī imigrācija britu varas gados tiešām pieauga, vēsturnieki uzskata, ka ir liecības par musulmaņu kopienu dzīvi Rakhainas reģionā arī pirms koloniālā laikmeta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu