Vai nodokļu reforma atsvērs gaidāmo akcīzes kāpumu?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

2018. gada 1. janvārī spēkā stāsies izmaiņas nodokļu sistēmā, kas būtiski mazinās darbaspēka nodokļu slogu un ģimeņu saimniecībās iepludinās vairāk naudas. Tomēr labklājības pieaugums prasīs vairāku miljonu eiro lielus budžeta ieguldījumus, ko paredzēts kompensēt ar akcīzes nodokļa pieaugumu tādām precēm un pakalpojumiem kā cigaretes, alkohols, degviela un azartspēles.

Lai nodrošinātu labklājības veicināšanai nepieciešamos budžeta ieņēmumus, nodokļu reformas ietvaros paredzēts mainīt azartspēļu nodokli, paaugstināt akcīzes nodokļa likmi cigaretēm, alkoholam un arī degvielai.

Vairāk naudas budžetā no azartspēlēm

Azartspēļu nozare jau labu laiku tiek uzskatīta kā nozīmīgs papildu nodokļu ieņēmumu avots. 2016.gadā pat tika publiski diskutēts par to, ka atsevišķu lielo laimestu «imunitāte» pret nodokļu iekasēšanu iezīmē acīmredzamas nodokļu sistēmas nepilnības, kuras būtu jālabo.

Tāpēc, sākot ar nākamo gadu, izložu un azartspēļu laimestiem, kuru vērtība pārsniegs 3000 eiro, tiks piemērota progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme. Aprēķini liecina, ka tādējādi budžets iegūs vairākus miljonus eiro, piemēram, saskaņā ar 2015.gada datiem, lielajos laimestos jeb tādos, kas ir virs 3000 eiro, Latvijā tika izmaksāti vairāk nekā 14 miljoni eiro.

Papildus iepriekš minētajām izmaiņām, no 2018.gada 1.janvāra paredzēts celt azartspēļu nodokli spēļu automātiem un spēļu galdiem par 30%. Šādā veidā valsts budžets jau 2018.gadā iegūs papildus 8,25 miljonus eiro, savukārt nākamajos divos gados - 9 miljonus eiro.

Augs akcīze tabakai un alkoholam

Papildus budžeta ieņēmumus plānots arī gūt, mainot akcīzes nodokļa likmes alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem. Nākamgad minimālā akcīzes nodokļa likme cigaretēm augs par 10,3%, vīnam par 18%, bet alum – par 51% kas uz 0,5 litriem 5% alus veido 0,06 eiro pieaugumu. Bet ja alus būs ražots mazajā alus darītavā, tad akcīzes nodokļa likmes pieaugums veidos 0,03 eiro.

Finanšu ministrijas prognozes liecina, ka akcīzes nodokļa likmju straujākas paaugstināšanas rezultātā alkohola patēriņš, salīdzinot ar patlaban prognozēto, samazināsies, kamēr prognozētie ieņēmumi no akcīzes nodokļa alkoholam pieaugs un fiskālā ietekme veidosies pozitīva.

www.vid.gov.lv.

Degvielas cenas pieaugumu atsvērs citi reformas labumi

Budžetu kompensējošo pasākumu ietvaros ir plānota arī akcīzes nodokļa celšana naftas produktiem. Akcīzes nodoklis benzīnam 2018.gadā pieaugs par 9,2%, dīzeļdegvielai par 9,1%, savukārt sašķidrinātai naftas gāzei – par 18,4%. Finanšu ministrijā piebilst, ka līdz šim izskanējušie apgalvojumi, ka degvielas akcīzes kāpums ir gana straujš, ir visai pārspīlēti.

Akcīzes nodokļa kāpums degvielai ir jāskata kopainā ar reformā ietverto virkni nodokļu atvieglojumu. Piemēram, degvielas cena uz 1000 kilometriem realitātē pieaugs vien par aptuveni četriem eiro. Vidējai Latvijas ģimenei šo pieaugumu vairākkārt atsvērs reformā ietvertie nodokļu atvieglojumi, un ieguvums ģimenes maciņā vidēji būs daudz lielāks.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas aprēķiniem, akcīzes nodokļa likmju izmaiņu rezultātā nākamgad valsts budžetā nonāks papildus 60,8 miljoni eiro.

Papildu informācija par nodokļu reformu Finanšu ministrijas interneta mājas lapā www.fm.gov.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu