ASV izstrādāta sistēma, kas ļaus redzēt ap stūri

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT) zinātnieki ir izstrādājuši tehnoloģiju, kas varētu atrisināt vienu no pašbraucošo auto lielākajiem trūkumiem - nespēju paredzēt notikumus, piemēram, to, ka starp mašīnām uz ceļa tuvākajās sekundēs izskries bērns.

MIT Datorzinātņu un Mākslīgā intelekta laboratorijas (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL)) pētnieki ir izstrādājuši īpaši gudru algoritmu, kas pat parastai kamerai piešķir praktiski pārdabiskas spējas - tā spēj «saskatīt» cilvēkus un dažādus objektus, kas tiešā veidā nav redzami.

Šādu tehnoloģiju varētu izmantot ne tikai kā pašbraucošo auto aprīkojumu. Tā lieti noderētu virknē citu jomu, piemēram, ātrās reaģēšanas dienestu darbā. Proti, tā vietā, lai dotos pretī nezināmajam, glābēji jau iepriekš varētu uzzināt, vai, pieēmēram, aiz mājas stūra atrodas kāds cilvēks un, ja jā, tad cik, raksta hothardware.com.

Tehnoloģijas darbības pamatā ir objekta atstarojamās gaismas analīze. Piemēram, garā gaitenī, kura galā eja nogriežas, objekti, kas atrodas aiz stūra, uz zemes atstaro nelielu daudzumu gaismas. Ar neapbruņotu aci tas nav redzams, taču MIT izstrādātais algoritms spēj «salīmēt» un izanalizēt vairākus attēlus, lai pateiktu, kas atrodas otrā pusē.

«Lai arī šie objekti kamerai nav redzami, mēs varam noteikt, kā to kustības ietekmē gaismas atstarošanos,» saka Ketrīna Boumena, kura sistēmas darbību aprakstījusi zinātniskā darbā. «Šādā veidā mēs demonstrējam, kā stūri un šķēršļi var tikt izmantoti kā dabiskas kameras, lai redzētu, kas atrodas aiz tiem.»

Tehnoloģijas labā īpašība ir tā, ka tai nav nepieciešams dārgs aprīkojums - pietiek pat ar parastu viedtālruņa kameru, turklāt sistēma darbojas gan iekštelpās, gan ārā, kā saulainā laikā, tā lietū.

Tiesa, tai ir arī trūkumi - gaismas atstarošanas tehnoloģija nestrādā tur, kur nav gaismas vai arī ir nepastāvīgs apgaismojums. Piemēram, mākoņi, kas ik pa laikam aizsedz sauli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu