Kā Kims Čenirs nolaupīja producentu, lai izveidotu stulbāko filmu vēsturē

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MichaelTyler, CC BY-SA 2.0

1960. gada otrajā pusē Ziemeļkorejas toreizējā līdera Kima Irsena (Kim Il-sung) dēls Kims Čenirs (Kim Jong-il) kļuva ārkārtīgi ieinteresēts propagandas filmu veidošanā un nolaupīja dienvidkorejiešu producentu ar mērķi glābt Ziemeļkorejas kino industriju.

Kā vēsta izdevums «All That Is Interesting», Kims Čenirs jau kopš bērnības bija ārkārtīgi aizrautīgs kino cienītājs. Jau jaunībā viņa filmu kolekcijā bija vairāk nekā 15 tūkstoši filmu un īpašu patiku Kims izrādīja pret filmām par spiegu Džeimsu Bondu un episko cīnītāju Rembo.

Lai atbalstītu dēlu, viņa ietekmīgais tēvs pamanījās iekārtot dēlu Ziemeļkorejas propagandas kino uzņēmuma direktora amatā, kur Kims sāka radīt pats savas filmas.

Kims nemitīgi žēlojās, ka viņa algotie aktieri un filmēšanas komanda ir tālu no Rietumu kino industrijas darboņiem, kā arī uzskatīja savu komandu par slikti motivētu un slinku. Tas bija laiks, kad Kims sāka ievērot Dienvidkorejas tā laika slavenāko režisoru Šinu Senuku (Shin Sang-ok), kura kontā 1978. gadā bija jau vairāk nekā 60 filmas, un, kurš bija ļoti ieredzēts starp kino industrijas darboņiem.

Foto: MichaelTyler, CC BY-SA 2.0

Kims ticēja, ka Šins ir vienīgais producents, kura spēkos būtu glābt Ziemeļkorejas kino industriju, tāpēc viņš sāka izstrādāt plānu, kā slaveno producentu nolaupīt.

Kims pamanījās sākumā nolaupīt Šina sievu, kas bija dienvidkorejiešu aktrise. Kad Šins devās meklēt savu sievu uz Honkongu, kur viņa it kā bija pēdējo reizi redzēta, Kima aģenti nolaupīja arī pašu Šinu.

Pēc četriem gadiem Ziemeļkorejas cietumā, kur Šins tika burtiski mērdēts badā, kā arī piedzīvoja nemitīgu smadzeņu skalošanu, Kims nolēma, ka producents kopā ar savu sievu beidzot ir gatavs radīt Ziemeļkorejas kino pērles. Kima iecere bija piespiest producentu radīt komunisma propagandas filmas, kas viņam arī izdevās.

«Es ienīdu komunismu, bet man bija jāizliekas, ka esmu režīma piekritējs, lai izdotos kādreiz nokļūt brīvībā,» vēlāk atcerējās Šins.

Lai arī Šinam ar sievu tika nodrošināti luksusa dzīves apstākļi un nosacīta brīvība, tomēr Šins vēlāk stāstīja, ka nebija nekādas baudas dzīvot kā bagātniekiem, ja tauta visapkārt mira badā.

Kopumā Šins izveidoja septiņas filmas, no kurām pēdējā (Pulgasari, 1985) bija izcili absurda. Tā vēstīja par šaušalīgu, godzillai līdzīgu briesmoni, kurš kopā ar vienkāršo tautu cīnās, lai gāztu nelietīgo Korejas imperatoru.

Foto: MichaelTyler, CC BY-SA 2.0

Lai izveidotu specefektus, Kims pielietoja sev zināmās metodes, proti, viņš Ziemeļkorejā ievilināja Ķīnas specefektu tehniķu komandu, kas strādāja pie slavenās filmas «Godzilla» veidošanas.

Neskatoties uz filmas absurdajiem specefektiem un sižeta līniju, Ziemeļkorejā tā kļuva ārkārtīgi populāra. Kims pat sāka filmu piedāvāt ārzemju kinoteātriem, tomēr tieši tajā laikā no gūsta izdevās aizbēgt Šinam ar sievu. Tas ārkārtīgi saniknoja Kimu, tāpēc viņš šo «mākslas darbu» aizliedza izrādīt kinoteātros.

Ārpus Ziemeļkorejas «Pulgasari» kļuva pieejama tikai 1998. gadā un, kopš tā laika, ir ārkārtīgi populāra starp kino ekscentriķiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu