Kā «Islāma valsts» pievilina kaujiniekus? Ar sievām un seksa verdzenēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sergei Bobylev/TASS/Scanpix

«Islāma valsts» un citas teroristu organizācijas Āfrikā un Tuvajos Austrumos jaunus kaujiniekus pievilina, piesolot viņiem seksa verdzenes un sievas, liecina jauns pētījums. Cilvēku nolaupīšana un vergu darbs palīdz finansēt terorismu, turklāt grupējumu rindās ir neproporcionāli daudz vīriešu, kuri iepriekš sodīti par vardarbību pret sievietēm un izvarošanu, ziņo «The Independent».

Modernā verdzība un seksuālā vardarbība lielā mērā uztur tādus teroristu grupējumus kā «Islāma valsts», secinājis britu pētniecības institūts «Henry Jackson Society» (HJS).

Atšķirībā no cilvēktirgotājiem, «teroristiem ir papildus ideoloģiskā motivācija, un viņi publicē neticīgo paverdzināšanu un izvarošanu attaisnojošu propagandu», skaidro pētījuma autore Nikita Malika. «Kamēr grupējumi sāk zaudēt teritoriju, tie nostiprina cilvēktirdzniecības ceļus,» viņa norāda.

Teroristi izmanto tādas organizētajai noziedzībai raksturīgas taktikas kā naudas atmazgāšana, cilvēku kontrabanda, kā arī narkotiku un ieroču kontrabanda. Bieži teroristu organizācijas rekrutē bijušos bandu locekļus, kuriem ir zināšanas par šīm jomām.

Galvenie terorisma un cilvēktirdzniecības centri ir Lībijā, Sīrijā, Irākā, Nigerā un Nigērijā.

«Islāma valsts» pret jazīdiem īstenotā genocīda ietvaros teroristi nolaupīja un kā seksa verdzenes izmantoja tūkstošiem jazīdu sieviešu. Viņas «dāvināja» un pārdeva kaujinieku vidū. Tādējādi «Islāma valsts» ne tikai «sodīja» jazīdus, kuri seko senai gnosticisma reliģijai, bet arī pievilināja jaunus kaujiniekus, «solot sievas un seksa verdzenes», uzsver HJS.

«Piespiedu apaugļošana, piespiedu grūtniecība un piespiedu pārkonvertēšanās [uz islāmu] tiek izmantotas, lai nodrošinātu nākamo džihādistu paaudzi,» teikts pētījumā.

Gan «Islāma valsts», gan «Boko Haram» ar izvarošanām un piespiedu laulībām mēģina palielināt to kontrolētajās teritorijās dzimušo bērnu skaitu. Tādās valstīs kā Sīrija, Irāka, Lībija un Nigērija izvarotāji var apprecēt savus upurus, lai izvairītos no soda.

Taču seksuālajai ekspluatācijai un citiem cilvēku tirdzniecības paveidiem ir arī cita funkcija - nodrošināt teroristu organizācijām ienākumus.

Aprēķināts, ka «Islāma valsts» 2016.gadā no cilvēku nolaupīšanas guva ienākumus 10 līdz 30 miljonu ASV dolāru apmērā. Eksperti nobažījušies, ka organizācija arvien vairāk izmantos šo peļņas kanālu, jo sarūk ienākumi no zagtu senlietu pārdošanas un nodokļiem, ko maksā «Islāma valsts» kontrolētajās teritorijās mītošie civiliedzīvotāji.

Vīrieši, kuri sodīti par vardarbīgiem noziegumiem, neproporcionāli lielā skaitā pārstāvēti «Islāma valsts» kaujinieku rindās, norāda «The Independent».

Pētījums pasvītro korelāciju starp terorismu, cilvēktirdzniecību un seksuālo vardarbību, kas līdz šim ir maz pētīta. Lielbritānijas politiķi jau sākuši diskusijas par starptautiskas policijas vienības izveidošanu, kas kopā ar nevalstiskajām organizācijām un citu valstu vēstniecībām varētu cīnīties pret šo parādību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu