Izstrādāta sistēma, kas ar lāzeri dronam spēj atņemt lidotspēju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Amerikāņu aeronautikas un militāro tehnoloģiju firma Lockheed Martin interneta vietnē YouTube publicējusi īsu video, kurā tiek demonstrēta iekārta, kas ar spēcīga lāzera palīdzību spēj pasargāt objektus no lidojošiem bezpilota lidaparātiem. Minētais paraugdemonstrējums notika White Sands testu poligonā Ņūmeksikas štatā.

Iekārta, kas ieguvusi nosaukumu ATHENA (Advanced Test High Energy Asset), ietver 30 kilovatu lāzeri un elektronisku, kā arī optisku sensoru kopu, kas palīdz sekot lidojošajiem mērķiem, ziņo Newsru.com.

Lidaparāta pārtveršanas procesā ATHENA ar lāzera staru vienkārši pārdedzina aerodinamiskās virsmas, kas lidaparātam nepieciešamas menevrēšanai gaisā. To, ka sistēma darbojas, apliecina demonstrācijas testos pieci pārtverti un nogāzti bezpilota lidaparāti Outlaw, ko ražo kompānija Griffon Aerospace.

Militāristi uzskata, ka lāzerierocis ļaus efektīvāk cīnīties ne tikai ar bezpilota lidaparātiem, bet arī mīnmetēju šāviņiem, kā arī neliela izmēra lidmašīnām un helikopteriem. Tāpat lāzersistēmas varētu izmantot mīnu un citu spridzekļu meklēšanai un iznīcināšanai.

ASV armija ir izvērsusi aktīvu cīņu pret droniem un attīsta dažādus līdzekļus to pārtveršanai. Piemēram, pagājušā gada maijā Aizsardzības ministrija iegādājās 100 ieročus Drone Defender. Bet šā gada sākumā tika ziņots, ka ASV Bruņoto spēku pašaizsardzības dienests saņems speciālas 12.kalibra patronas, kas paredzētas speciāli dronu notriekšanai, taču ir saderīgas ar standarta šaujamieročiem Remington 870, kas ietilpst armijas bruņojumā.

Jāpiebilst, ka tikai šā gada augustā visa veida bruņotie spēki saņēma Aizsardzības ministrijas atļauju notriekt jebkuru privātu dronu, ja tas šķērsojis militāro bāzu robežas. Līdz šim militāristi drīkstēja tikai dronu izsekot un mēģināt noskaidrot, kurš to pilotē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu