Japānā izstrādā valkājamus saules bateriju paneļus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

Grupa japāņu zinātnieku ir izstrādājusi lokanus un mitrumizturīgus saules bateriju paneļus. Tos varētu plaši lietot, lai ražotu tā dēvēto viedo apģērbu, kur iestrādāti dažādi sensori. Par to raksta Nature Energy.

Paneļu aktīvā slāņa izgatavošanai pētnieki izmanto organiskus polimērus, savukārt noturībai pret mitrumu un skābekļa iedarbību baterijas ir pārklātas ar polimēru, kurš nodēvēts par parilēnu.

Nature.com

Valkājamo saules bateriju paneļu elastību nodrošina iepriekš izstaipīts un uz abām paneļu pusēm uzklāts akrila elastomērs. Ražošanas procesa noslēgumā tas atgūst sākotnējo formu, bet ietvertais elastīgais panelis salokās, iegūstot viļņveida struktūru.

Saules bateriju paneļu izstrādātāji norāda, ka prototipus iespējams pastiept par līdz pat 50%, kā arī gremdēt ūdenī. Tiesa gan, tā dēļ daļēji zūd paneļu efektivitāte.

Tā, starp citu, ir visai pieticīga - tikai 7,9%. Tomēr arī ar to ir gana, lai šīs enerģijas ieguves ierīces spētu barot, piemēram, apģērbā iešūtos veselības monitorēšanas sensorus.

Var piebilst, ka zinātnieki no dažādām pasaules valstīm jau ilgstoši izstrādā audumus, no kā varētu šūt viedu apģērbu un kas to varētu apgādāt ar nepieciešamo enerģiju. Piemēram, augusta beigās starptautiska zinātnieku grupa prezentēja oglekļa nanocaurulīšu diegu, kurš spēj ražot elektroenerģiju, ja tiek izstiepts. Savukārt Džordžijas Tehnoloģiskā institūta eksperti pirms gada parādīja audumu, kurš ražo elektroenerģiju saules gaismas un apģērba valkātāja kustēšanās rezultātā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu