Mūzika par Vīnsarkano jūru un Ekstāzes ūdeņiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Amerikāņu pūtējmūzikas lielmeistaru Džona Mekī un Stīvena Braienta skaņdarbi skanēs pirmoreiz Latvijā Orķestra «Rīga» sezonas atklāšanas koncertā 12. oktobra vakarā Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā diriģenta Valda Butāna interpretācijā – simfonija «Vīnsarkanā jūra» un skaņdarbs «Ekstāzes ūdeņi» pūtēju ansamblim un elektronikai.

Par izvēlēto koncertprogrammu stāsta Orķestra «Rīga» diriģents un mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns: «Sezonas atklāšanas koncerts vienmēr ir īpašs notikums orķestra dzīvē, un šis gads nav izņēmums. Koncerta programmā iekļāvu trīs Latvijā līdz šim vēl neatskaņotus mūsdienu amerikāņu komponistu skaņdarbus, kas katrs savā veidā ļauj izcelt orķestra spilgtās skanējuma krāsas un kvalitāti. Patiess prieks, ka šogad koncertā mums varēs pievienoties pasaulslavenais solo klarnetists Hokans Rosengrens (Håkan Rosengren) no ASV, kuram komponists Frenks Tičeli (Frank Ticheli) īpaši veltījis Koncertu klarnetei un orķestrim. Savukārt komponista Stīvena Braienta skaņdarbā «Ekstāzes ūdeņi» (Ecstatic Waters) turpināsim meklēt jauna tipa skanējumu pūtēju orķestrim, akustiskajai skaņai mijoties ar elektronikas piedāvātajām iespējām. Koncertu vainagos Dž. Mekī krāšņais un ļoti tēlainais simfoniskais opuss pūtēju orķestrim «Vīnsarkanā jūra» (Wine-Dark Sea), kas patlaban pasaules labāko pūtēju orķestru repertuārā strauji iekaro paliekošu vietu.»

Pagājušā gadsimta 70. gados Amerikā dzimušie komponisti – vesela paaudze šobrīd ir sasniegusi brieduma gadus. Rīgā labi zināms kormūzikas meistars Ēriks Vitekrs (Eric E. Whitaker, dzim. 1970), Orķestris «Rīga» jau ir iepazīstinājis savus klausītājus ar Skotu Makalisteru (Scott McAllister, dzim. 1969) un viņa skaņdarbu «Merkūrijs uz Mēness». Tagad publikas vērtējumam tiek nodoti vēl divu komponistu – Stīvena Braienta (Steven Bryant, dzim.1972) un Džona Mekī (John Mackey, dzim. 1973) jaunākie skaņdarbi pūtēju koncertorķestrim jeb symphonic band sastāvam.

Stīvens Braients, Arkanzasā dzimis komponists un diriģents, ir viens četriem apvienībā «BCM International» sastāvošiem komponistiem līdzās Ērikam Vitekram, Džonatanam Ņūmenam un Džimijam Bonī. Šobrīd izvirzījies starp vadošajiem ASV komponistiem, kuriem skaņdarbus pasūta daudzi ASV orķestri un izpildītāji. Skaņdarbu pūtēju ansamblim un elektronikai «Ekstāzes ūdeņi» Stīvens Braients komponējis 2008. gadā un tā saturiskais vēstījums saistīts ar Nobela prēmijas laureāta Viljama Batlera Jeitsa dzejas simbolisko valodu un amerikāņu kompjūterzinātnieka, izgudrotāja Reja Kērcvaila idejām.

Džona Mekī Simfonija pūtēju koncertorķestrim «Vīnsarkanā jūra» tapusi 2014. gadā un balstīta sengrieķu dzejnieka Homēra eposā «Odiseja». Komponistam izdevies ļoti radošā un novatoriskā veidā mūzikā attēlot gan eposa būtiskākos notikumus, gan varoņu iekšējās pasaules pārdzīvojumus, par ko liecina arī simfonijas daļu nosaukumi: «Augstprātība», «Nemirstības pavediens – tik vājš», «Dvēseļu miers».

Biļetes uz Orķestra «Rīga» sezonas atklāšanas koncertu iespējams iegādāties visās «Biļešu paradīzes» kasēs un www.bilesuparadize.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu