Albertam Kronenbergam - 130

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Grafiķim, dzejniekam un vairāku grāmatu autoram Albertam Kronenbergam, ar kura asprātīgajiem zīmējumiem un dzejas pantiem izaugušas vairākas mūsu tautas paaudzes, šī gada 18. oktobrī apritēs 130. gadskārta.

Alberts Kronenbergs ir jūrmalnieks, dzimis un dzīvojis Slokā. Mākslinieka un dzejnieka 130. jubilejas gadadienā ar Jūrmalas pilsētas pašvaldības atbalstu laists klajā viņa grāmatas «Mazais ganiņš» jauns izdevums, iekārtotas izstādes, iestudēta leļļu teātra izrāde, tiek rīkotas tikšanās ar dzejniekiem, rakstniekiem un tulkotāju, Kronenberga grāmatu tēli iedzīvināti arī Jūrmalas pilsētā rīkotos pasākumos.

«Kronenberga ģenialitātes būtība ir vienkāršība, optimisms un humors. Tekstos, līnijās, krāsās. Un vēl – bezgalīga savas dzimtās zemes mīlestība. Tas uzrunā vecus un jaunus, spēj aizraut arī cittautiešus, kā somu Juku Rislaki, kurš uzrakstījis lielisku grāmatu par Kronenbergu. Priecājos, ka jauni cilvēki un bērni ierauga Kronenbergu un iemīl, esmu pateicīga liktenim, ka man ir iespēja darboties, lai Kronenberga vārds turpinātu skanēt,» pauž Ilze Saulīte-Jansone, A. Kronenberga mazmeita, biedrības «Kronenbergs un draugi» vadītāja.

Alberta Kronenberga jubilejas gadā Jūrmalā tiek rīkoti mākslinieka un dzejnieka radošajam mantojumam veltīti pasākumi.

Aspazijas mājā (Zigfrīda Meierovica prospektā 20) 12. oktobrī plkst. 13.00 pasākumā «Kā mēs kopā ar Kronenbergu kāpām Garajā pupā» viesosies dzejnieki Inese Zandere un Andris Akmentiņš. Aspazijas mājā līdz 30. decembrim apskatāma kultūrvēsturiska izstāde «Kronenbergs. Lietu stāsti», kas skatītājus ieved Alberta Kronenberga lietu pasaulē laimīgajos 20. gadsimta 20. un 30. gados.

Jūrmalas leļļu teātra studija Kronenberga jubilejas gadā iestudējusi leļļu izrādi «Tuntuļu Jurītis». Leļļu autore un lugas režisore – Inguna Radziņa. Pirmizrāde Jūrmalas teātrī (Muižas ielas 7) 15. oktobrī plkst. 16.00, izrādes arī 22. oktobrī plkst. 14.00 un 16.00.

Alberta Kronenberga Slokas bibliotēkā Kronenberga dzimšanas dienā 18. oktobrī tiek rīkota Alberta Kronenberga diena Slokā. Plkst. 13.00 iepazīties ar rakstnieka daiļrades mantojumu un piedalīties interaktīvās nodarbībās varēs bērni, savukārt pieaugušie plkst. 16.00 tiek aicināti uz tikšanos ar rakstnieku Juku Rislaki un tulkotāju Annu Žīguri, kuri stāstīs par Kronenbergam veltītās grāmatas «Vilki, velni un vīri. Alberta Kronenberga dzīve un daiļrade» tapšanu. Jūrmalas teātra režisore Inguna Radziņa stāstīs par jauno leļļu studijas izrādi «Tuntuļu Jurītis», bibliotēkā viesosies arī Kronenbergu dzimtas pārstāve Ilze Saulīte-Jansone.

Jūrmalas Mākslas skolā (Strēlnieku prospektā 28/30) 19. oktobrī atklās izstādi «Pieci kaķi». Iedvesmojoties no Kronenberga pasakas, izstādi veidojuši mākslas skolas jaunākie audzēkņi. Izstādes atklāšanā paredzēta arī dejas performance par kaķu tēmu.

Jubilejas gadā ar Jūrmalas pilsētas pašvaldības atbalstu projektu konkursā «Jūrmala – Latvijas valsts simtgadei» biedrība «Kronenbergs un draugi» laidusi klajā Alberta Kronenberga grāmatas «Mazais ganiņš» jaunu izdevumu. Grāmatas dāvanā saņēma Jūrmalas pirmklasnieki un bibliotēkas.

Foto: publicitātes

Kronenberga jubilejas zīmē Raiņa un Aspazijas vasarnīcā martā notika Jukas Rislaki grāmatas "Vilki, velni un vīri. Alberta Kronenberga dzīve un daiļrade» atvēršanas svētki.

Kronenberga grāmatu tēli iedzīvināti arī Jūrmalas pilsētā rīkotos pasākumos. Dzintaru mežaparkā augustā notika nakts ekspedīcija bērniem «Nestāsti pasaciņas», kur māksliniece Anna Vanaga pēc Kronenberga darbu motīviem bija izveidojusi dzejas istabu ar Latvijā lielāko pasaku grāmatu. Septembrī Kauguru svētkos Kronenberga grāmatu istabā bērni klausījās zināmāko stāstu priekšlasījumus un no autora grāmatu ilustrācijām veidoja liekamattēlus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu