Opozīcija rosina jaunajā likumā tomēr ierakstīt, ka veselības aprūpes finansējums 4% no IKP sasniegs 2020.gadā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Opozīcijas deputāts Andrejs Klementjevs (S) ir iesniedzis priekšlikumu Veselības aprūpes finansēšanas likumam, rosinot tajā iekļaut normu, ka nozares finansējumam 2020.gadā jāsasniedz vismaz 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Saeima šo likumprojektu šodien atbalstīja pirmajā lasījumā. Likumprojektam nonākot valdībā, tajā bija ierakstīts arī gadaskaitlis, taču pašlaik likumā bez konkrēta termiņa noteikts, ka veselības aprūpes publiskais finansējums, pakāpeniski palielinoties, veido vismaz 4% no IKP.

Klementjevs norāda, ka likumā jāparedz konkrēts termiņš, proti, ka 4% jāsasniedz 2020.gadā.

Vaicāta, vai Veselības aprūpes finansēšanas likumā varētu noteikt konkrētas finansiālas garantijas, Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) aģentūrai LETA sacīja, ka likumprojektā noteikti parādīsies periods, kad valstij veselībai ir jāatvēl 4% no IKP.

Savukārt konkrēti naudas skaitļi saskaņā ar juridiskajām prasībām ir jāparedz valsts budžeta likumā, nevis Veselības aprūpes finansēšanas likumā, skaidroja politiķe.

Kā ziņots, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) rosinājusi likumā paredzēt konkrētas finanšu garantijas, aģentūru LETA informēja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) pārstāve Inga Rudzīte.

LETA jau vēstīja, ka Saeima šodien nodeva izskatīšanai parlamenta komisijās Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, kas nepieciešams, lai veicinātu veselības aprūpes nodrošināšanai nepieciešamā finansējuma piesaisti un ilgtspēju.

Atbildīgā par šo likumprojektu būs Sociālo lietu komisija.

Priekšlikumus šim likumprojektam deputāti var iesniegt līdz 27.oktobrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu