Klajā nākusi otrā grāmata bērniem par putnu vērošanu «Māja niedrājā»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Apgādā «Jumava» iznākusi jau otrā Imanta Bunkša grāmata bērniem, kurā atspoguļota putnu vērošana dabā «Māja niedrājā». Ja pirmajā grāmatā uzmanība bija veltīta jūras ērgļiem, šoreiz grāmatas varonis ir lielais dumpis, pie kura ligzdas uzstādīta tiešraides kamera.

«Šajā grāmatā atspoguļoti notikumi, kurus varējām vērot no ligzdas, pie kuras uzstādīta Latvijā pirmā lielo dumpju ligzdošanas tiešraides kamera. Interneta tiešraide no lielā dumpja ligzdas ir kaut kas neikdienišķs. Arī pasaulē interneta tiešraides no šīs sugas ligzdām nav parasta lieta. Laikā, kad šī grāmata nonāk pie lasītājiem, aizvadītas jau trīs aizraujošas un spraigu notikumu pilnas ligzdošanas sezonu tiešraides. Katra no tām ir devusi jaunas zināšanas. Visiem vērotājiem tiešraides ir atklājušas grūti pamanāmā un noslēpumainā putna uzvedības nianses, kuras bez kameras nebūtu iespējams novērot. Tieši pirmais tiešraides gads izrādījās vispilnīgākais - gan ligzdā pavadītā laika ziņā visilgākais, gan notikumiem bagātākais.

Iegūtajiem datiem ir nozīmīga zinātniska vērtība, kas palīdz labāk izprast šo putnu bioloģiju. Tomēr visai šai informācijai piemīt arī cita, ja tā var sacīt, cilvēciskā puse. Tie ir vērotāju līdzpārdzīvojumi un emocijas, arvien dziļāka cieņa pret dabu un tajā notiekošajiem procesiem — pat ja, cilvēciski raugoties, tie pirmajā mirklī šķiet skarbi. Un tas viss kopumā veido stāstu. Katram personīgu un īpaši izjustu, bet stāstu par DUMPI,» tā ornitologs Jānis Reihmanis.

Foto: publicitātes

Projekts, kura ietvaros pie lielā dumpja ligzdas tika uzstādītas tiešsaistes kameras, tiek īstenots Papes un Engures ezerā ar mērķi uzlabot lielā dumpja aizsardzības statusu Latvijā un Eiropas Savienībā. Projektu īsteno Latvijas Dabas fonds, Pasaules Dabas fonds un Engures ezera dabas parka fonds. Tiešraides kameras uzstādīšanu organizēja un ligzdas izvēli veica ornitologs Jānis Reihmanis. Datu pārraide nodrošināta sadarbībā ar SIA «Latvijas Mobilais Telefons» un SIA «Mikrotik», un sistēmas konfigurēšanu un uzturēšanu nodrošina Jānis Rudzītis no SIA «Rewind».

Apgāds «Jumava» izsaka īpašu pateicību Jānim Reihmanim par palīdzību grāmatas tapšanā.

www.jumava.lv

Grāmatu atvēršanas pasākums 12. oktobrī plkst. 17:00 Latvijas Dabas muzejā, kur paredzēts arī rādīt filmu par lielo dumpi «Divi ezeri viens dumpis» .

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu