«Tas ir apkaunojoši,» tā par līdz šim nekurienē novedušajiem tiesu darbiem prāmja «Estonia» katastrofas lietā saka Juta Rābe - vācu žurnāliste, kura ilgus gadus strādājusi Vācijas vadošajos medijos un prāmja «Estonia» katastrofas izmeklēšanai veltījusi desmit dzīves gadus. Rābi pamatoti dēvē par vienu no pasaulē zinošākajiem ekspertiem šajā lietā. Par «Estonia» bojāeju Rābe uzņēmusi 14 dokumentālās, vienu mākslas filmu «Baltijas vētra» («Baltic Storm», 2003), sarakstījusi grāmatu «Estonia. Kāda kuģa nogrimšanas traģēdija» un visu šo gadu garumā palīdzējusi žurnālistiem visā pasaulē atspoguļot «Estonia» katastrofā noklusētos faktus.

Par spīti aizliegumam viņa vairākkārt veikusi niršanas ekspedīcijas pie kuģa vraka, līdz 2000. gadā Zviedrija izdeva Rābes aresta orderi un viņai tika liegts iebraukt Zviedrijā.

Neskatoties uz katastrofā iesaistīto valstu valdību klusēšanu, draudiem no drošības dienestiem un acīmredzamo pretdarbību no dažādu valstu iestāžu, ierēdņu un tiesībsargājošo iestāžu puses, Rābei, gadiem ejot, izdevies atklāt aizvien jaunus faktus un lieciniekus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X