Ščerbatihs: Eiropas svarcelšanas čempionāta pārcelšana uz rudeni ir neapdomāts lēmums

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Nākamā gada Eiropas svarcelšanas čempionāta pārcelšana no pavasara uz rudeni ir nepareizs un neapdomāts lēmums, jo jau tagad var droši prognozēt, ka Vecā kontinenta meistarsacīkstēs lielākā daļa vadošo sportistu nestartēs, izvēloties gatavoties pasaules čempionātam, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Svarcelšanas klubu apvienības (LSKA) prezidents Viktors Ščerbatihs.

Krievijas, Ķīnas, Armēnijas, Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Moldovas, Kazahstānas, Turcijas un Ukrainas federācijām pagājušajā nedēļā tika piešķirtas viena gada diskvalifikācijas. Tās tika piemērotas pēc atkārtotām pārbaudēm 2008. un 2012. gada olimpisko spēļu analīzēs, kur katrai no valstīm bija vēl pa vismaz trim pozitīviem rezultātiem.

Eiropas čempionātam martā bija jānorisinās tieši diskvalificētās Turcijas pilsētā Antaljā, kas nozīmētu, ka šīs valsts atlēti tajā nevarētu piedalīties, tāpat to nevarētu darīt septiņas pārējās diskvalificētās kontinenta komandas. Šo sodu dēļ meistarsacīkstes pārceltas uz rudeni. Diskvalifikācijas noslēgsies nākamā gada 30.septembrī, bet Eiropas čempionāts varētu notikt īsi pēc tam.

«Eiropas čempionāta pārcelšana mums bija diezgan liels šoks, jo tagad sanāk, ka īsā laika posmā notiks gan Eiropas, gan pasaules čempionāti, līdz ar to labākajiem sportistiem abām sacensībām sagatavoties būs grūti,» norādīja Ščerbatihs. «Bez tam nākamā gada pasaules čempionātā notiks cīņa par punktiem, lai kvalificētos 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm, tāpēc vadošās valstis koncentrēsies savu komandu startam pasaulē, tāpēc droši var apgalvot, ka Eiropas čempionātā būs pavājš dalībnieku sastāvs.»

Ščerbatihs gan nevarēja pateikt, kādi bijuši Eiropas Svarcelšanas federācijas (EWF) motīvi pieņemt šādu lēmumu. «Čempionāta pārcelšanas motīvi mums netika paskaidroti. Jā, pret citām valstīm tas nav īsti godīgi, taču man ir skaidrs, ka vismaz mēs tur neko ietekmēt nevarējām.»

Novembra izskaņā ASV notiks šā gada pasaules čempionāts, kurā astoņas diskvalificētās Eiropas valstis, kā arī tādu pašu sodu saņēmusī Ķīna nestartēs.

Pasaules čempionātam nopietni gatavojas arī Latvijas vadošie sportisti - Rebeka Koha, Artūrs Plēsnieks un Ritvars Suharevs. Tiesa, Kohai un Suharevam vispirms oktobra vidū būs jāstartē Eiropas čempionātā junioriem, kas notiks Albānijā, kur abi būs favorīti uz medaļām.

«Viņiem drīz būs atbildīgs starts junioros, bet pēc tam abi dosies arī uz pasaules čempionātu ASV, kur ļoti labas izredzes, mūsuprāt, ir Kohai un Plēsniekam. Vairākas valstis ir diskvalificētas, savukārt ASV prezidents Donalds Tramps ir ieviesies stingrus imigrācijas noteikumus un vēl vairāku valstu pārstāvji var netikt pie iebraukšanas valstī. Tas jo īpaši var ietekmēt dalībnieču sarakstu Rebekas svara kategorijā. Tāpat arī Plēsniekam varētu nebūt vairāki spēcīgi konkurenti,» sprieda LSKA vadītājs.

Koha šogad kļuva par pasaules junioru čempioni svara kategorijā līdz 58 kilogramiem. Karjeras lielāko sasniegumu viņa guva pērn, kad izcīnīja ceturto vietu Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs svarā līdz 53 kilogramiem. Savukārt šogad aprīlī Koha guva sudrabu Eiropas čempionātā pieaugušajiem, ko pievienoja pērn gūtajai bronzas medaļai. Tāpat viņa karjerā kļuvusi par daudzkārtēju junioru un jauniešu vecuma grupu laureāti.

Arī Plēsnieks līdz pasaules čempionātam plāno piedalīties kādās kontrolsacensībās. «Tās varētu būt gan Latvijas čempionātā, gan kaut kur ārzemēs. Viņš ir labā fiziskā formā, taču svarcelšanā labā formā jābūt arī smadzenēm, bet to var pārbaudīt tikai sacensību gaisotnē, ne treniņos,» piebilda Ščerbatihs.

Plēsnieks pērn triumfēja Eiropas čempionātā, bet 2015.gadā pasaules čempionātā tika pie bronzas svara kategorijā līdz 105 kilogramiem.

Ščerbatihs arī uzsvēra, ka Latvijas svarcelšanā aug laba jaunā maiņa, jo Daniela Ivanova septembra beigās kļuva par Eiropas jaunatnes čempioni U-15 vecuma grupā, bet Armands Mežinskis izcīnīja sudrabu U-17 vecuma grupas sacensībās.

«Viņi progresē, un potenciāls ir liels. Esmu pārliecināts, ka no treneru puses tiks izdarīts viss, lai progress turpinātos, taču mēs diemžēl nevaram ielīst un saprast to, kas darās tik jaunu sportistu galvās. Protams, mēs cenšamies kontrolēt jaunos censoņus, taču tikpat labi pēc gada vai diviem viņiem var rasties citas prioritātes. Taču perspektīvas gan abiem medaļniekiem, gan citiem jaunajiem ir ļoti labas. Jau tagad var diezgan droši prognozēt, ka Daniela Ivanova pieaugot startēs smagākā svara kategorijā nekā šobrīd Rebeka Koha, jo viņai ir cita ķermeņa uzbūve. Domāju, ka, smagi strādājot, pēc četriem gadiem viņa jau varētu būt tādā līmenī, lai cīnītos par medaļām arī pasaules līmenī,» teica Ščerbatihs, kurš par LSKA prezidentu tika ievēlēts šā gada februārī, paralēli turpinot darbu arī kā treneris.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu