ASV prasīs Kubai samazināt vēstniecības personālu Vašingtonā

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija gatavojas prasīt Kubai par 60% samazināt savu personālu vēstniecībā Vašingtonā, pirmdien paziņojušas Savienoto Valstu amatpersonas pēc ASV lēmuma no Kubas atsaukt 60% vēstniecības darbinieku, reaģējot uz uzbrukumiem amerikāņu diplomātu veselībai.

Amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas, pavēstījušas, ka ASV Valsts departaments, domājams, savu lēmumu paziņos otrdien. Prasības mērķis neesot sodīt Kubu, bet gādāt, lai abām valstīm būtu līdzīgs diplomātu skaits otras valsts galvaspilsētā. Kubiešu diplomāti oficiāli izraidīti netiks.

Jau vēstīts, ka Havanā vismaz 21 amerikāņu vēstniecības darbinieks, kā arī mazāks skaits kanādiešu piedzīvojuši smadzeņu bojājumus un dzirdes zaudēšanu. Mediji vēstījuši, ka viņi cietuši «akustiskos uzbrukumos».

ASV amatpersonas gan norāda, ka notikušā iemesli joprojām ir neskaidri.

Incidenti sākās jau pērn, bet pēdējie konstatēti vēl augustā, lai arī ASV februārī sūdzējās Kubas varasiestādēm par notikušo. ASV maijā no valsts izraidīja divus kubiešu diplomātus.

ASV vēstniecība Havanā joprojām ir atvērta, bet Vašingtona ir brīdinājusi Kubu, ka tā ir atbildīga par diplomātu drošību, tiešā veidā gan to neapsūdzot.

ASV un Kuba diplomātiskās attiecības atjaunoja 2015.gadā, atverot vēstniecību otras valsts galvaspilsētā.

Tramps pēc nākšanas pie varas paziņoja, ka atceļ daļu no sava priekšgājēja Baraka Obamas administrācijas laika iniciatīvām attiecībās ar Kubu.

Tomēr Tramps atstājis spēkā daudzas no Obamas īstenotajām izmaiņām Kubas politikā. Tostarp darbu turpina no jauna Havanā atvērtā ASV vēstniecība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu