NA būtu gatava atbalstīt izmaiņas normā, kas liedz VID amatpersonām izpaust ziņas par kriminālprocesiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK būtu gatava atbalstīt normas, kas liedz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonām izpaust ziņas par sāktajiem kriminālprocesiem mainīšanu, ja dienests nāktu klajā ar attiecīgu iniciatīvu, informēja politiskā spēka pārstāve Sanita Dika-Bokmeldere.

Nacionālā apvienība šodien partijas valdes sēdē uzklausīja VID ģenerāldirektori Ilzi Cīruli. Politiskais spēks vēlējās saņemt informāciju par medijos atspoguļoto «aplokšņu algu» maksāšanu ēdināšanas uzņēmumā «Tokyo City», kā arī iepriekš atklāto nodokļu izkrāpšanas skandālu ēdināšanas uzņēmumu ķēdē «Gan Bei».

Politiskais spēks aicināja VID vadību skaidrot, vai aplokšņu algas nav sistemātiska problēma valstī, kā arī sniegt skaidrojumu, kādus pasākumus dienests plānojis veikt nolūkā pārtraukt nelikumības.

VID ģenerāldirektore esot skaidrojusi, ka dienesta pielietotie prevencijas mehānismi sākuši darboties un devuši pozitīvus rezultātus. Efektivitātes rādītāji uzlabojušies valsts budžeta iemaksu pieauguma ziņā. Cīrule esot norādījusi, ka aplokšņu algu lielākais īpatsvars vērojams tādos darījumos kā operācijās ar nekustamo īpašumu, specializētajos būvdarbos, automobiļu un motociklu vairumtirdzniecībā, mazumtirdzniecībā un remontā.

VID ģenerāldirektore arī esot vērsusi uzmanību, ka saskaņā ar likumu «Par nodokļiem un nodevām» VID amatpersonām ir liegts izpaust ziņas pat par sāktajiem kriminālprocesiem, tai skaitā arī par «Tokyo City» gadījumu. Cīrule esot paudusi, ka «šī norma būtu maināma, lai VID varētu skaidrot sabiedrībai attiecīgos procesus,» pavēstīja Dika-Bokmeldere.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš norāda, ka politiskais spēks būtu gatavs līdzdarboties šādu likumu grozījumu izskatīšanā un tālākā virzībā Saeimā, ja VID nāktu klajā ar attiecīgām iniciatīvām. «Aplokšņu algas nozīmē kaitējumu gan valsts, gan darbinieku mantiskajām interesēm. NA iestājas par godīgu nodokļu sistēmu un godīgi maksātiem nodokļiem [..],» norāda politiķis.

VL-TB/LNNK valde Cīrulei un Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniecei Nodokļu administrēšanas un ēnu ekonomikas apkarošanas jautājumos Janai Salmiņai izteica vairākus ieteikumus, piemēram, par iespējām vienkāršotā veidā skaidrot nodokļu nomaksas nozīmi bērniem un jauniešiem, lai pārtrauktu «padomju laikā ienākušā tiesiskā nihilisma pārmantošanu», pavēstīja politiskajā spēkā.

Kā ziņots, saistībā ar aizdomām par aplokšņu algu maksāšanu un izvairīšanos no nodokļiem sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā «Tokyo City» VID Finanšu policija sākusi kriminālprocesu, iepriekš vēstīja LTV raidījums «Aizliegtais paņēmiens», atsaucoties uz neoficiālu informāciju.

Raidījuma žurnāliste aptuveni piecus mēnešus uzņēmumā strādāja par trauku mazgātāju, par savu darbu daļu no algas saņemot aploksnē. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), komentējot žurnālistu atklātos faktus, raidījumam norādīja, ka šajā gadījumā drīzāk ir runa par uzņēmuma bezkaunību, jo nodokļu lielums sabiedriskās ēdināšanas nozarē esot optimāls, un citi uzņēmēji varot atļauties strādāt godīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu