Dzeguzes sauciens - žilbinoša debija detektīvžanrā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Apgāds «Zvaigzne ABC» izdevis Roberta Galbraita (Robert Galbraith) pirmo detektīvromānu «Dzeguzes sauciens» («The Cuckoo's Calling»). Starp citu, ar šādu pseidonīmu detektīvžanrā debitē pasaulslavenā poteriādes rakstniece Dž. K. Roulinga.

Kad Lielbritānijā pie izdevēja aizceļoja pirmais Roberta Galbraita romāns «Dzeguzes sauciens», neviens pat nenojauta, ka ar šo vārdu detektīvžanrā debitē pasaulslavena rakstniece. Romāns izdevējiem patika, tika nolemts to izdot, un tikai vēlāk izdevums «The Sunday Times» izsecināja, ka tā autore ir poteriādes radītāja Dž. K. Roulinga. Tā sākās «Dzeguzes sauciena» uzvaras gājiens!

Ar darbu «Dzeguzes sauciens» sākas kriminālromānu sērija par privātdetektīvu Kormoranu Straiku un viņa asistenti Robinu Ellakotu, kura jau izpelnījusies plašu lasītāju atzinību daudzās pasaules valstīs, bet

BBC šoruden laida klajā miniseriālu ar kopīgo nosaukumu «Strike», kura pirmās sērijas uzņemtas pēc romāna «Dzeguzes sauciens»

un kur galvenajās lomās iejutušies Toms Bērks un Holideja Grendžere.

Foto: publicitātes

Autore arī pie detektīvromāna strādājusi tikpat rūpīgi, kā radot apjomīgo un interesanto burvju pasauli, līdz pat sīkākajām detaļām rūpīgi izstrādājot ikviena, pat trešā un ceturtā plāna personāža portretus un izzīmējot to savstarpējās mijiedarbības sarežģītos rakstus. Romāna «Dzeguzes sauciens» darbība risinās mūsdienu Londonā, pavisam reālā pasaulē un sabiedrībā, un tā varoņi izceļas vienīgi ar dažādām savdabībām un (daži!) nejaukiem raksturiem.

Privātdetektīvs un izbijis karavīrs Kormorans Straiks tikko piedzīvojis sava mūža līdz šim nelāgāko rītu, jo viņu pametusi draudzene. Arī finansiālais stāvoklis ir neapskaužams. Tāpēc, kad Straika birojā ierodas bagāts pusmūža kungs un lūdz rūpīgi izmeklēt savas adoptētās māsas bojāejas apstākļus, piesolot lielisku honorāru, detektīvs nolemj lieku reizi neuzstāt, ka minēto lietu pirms pāris mēnešiem izmeklējuši labākie Londonas policisti un viņu atzinums ir, ka slavenā topmodele izdarījusi pašnāvību. Pieņemot šo lēmumu, detektīvs Straiks vēl nenojauš, ka tikko spēris pirmo soli pretī notikumiem, pret kuriem šīrīta nepatikšanas liksies kā nevainīgi ziediņi... Skaistās topmodeles Lulas Landrijas Londona ir pilnīgi cita pasaule nekā tā, kurā līdz šim mājojis Straiks. Tajā valda savādi likumi un apgrozās dīvainas personas, turklāt ātri vien Straiks apjauš, ka ikviena no šīm personām kaut ko slēpj. Vai glamūra aprindās iespējamas nopietnas jūtas un īsta draudzība? Cik tālu ies Straiks, un vai viņš nojauš, ka arvien nopietnāk tiek apdraudēta viņa paša dzīvība? Un ko slēpj viņa jaunā, ļoti prasmīgā sekretāre Robina? Izrādās, kāds ir noaudis biezu melu tīklu, un apdraudēti ir arī citi – jo noziedznieks ir pacietīgs kā zirneklis, un noskatītajiem upuriem ir maz izredžu izkļūt no prasmīgo melu gūsta.

«Romāns savaldzina acumirklī,» raksta «Booklist». «Izcili spožs ir tā harismātiskais varonis,» atzīst «Sunday Business Post». Un ar viņiem vienisprātis ir miljoni lasītāju visā pasaulē.

Pieejama arī e-grāmata.

www.zvaigzne.lv

No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice.

robert-galbraith.com

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu