Būt vai nebūt? Katalonijas neatkarības referendums

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Šodien kulminācijas punktu sasniegs saspīlējums Spānijas un tās autonomā apgabala attiecībās. Katalonija apņēmusies īstenot referendumu par spīti Madrides mēģinājumiem to nepieļaut.

Cīņa juridiskiem līdzekļiem, ielu protesti, aresti, vēlēšanu iecirkņu bloķēšana. Dažu nedēļu laikā eskalējušās domstarpības starp Kataloniju, kas vēlas iegūt neatkarību, un Spāniju, kas apņēmusies to nepieļaut. Situācija saasinājusies tik ļoti, ka ANO cilvēktiesību novērotāji pauduši bažas par demokrātiskās sabiedrībās ievērojamo tiesību un brīvību pārkāpumiem.

6.septembrī Katalonijas reģionālais parlaments pieņēma likumu par neatkarības referenduma rīkošanu. Spānijas valdība lēmumu uzskatīja par nelikumīgu un sūdzējās Konstitucionālajā tiesā. Katalonija turpināja kaldināt referenduma plānus par spīti tam, ka tiesa lēmumu vēl nav pieņēmusi.

Iepriekšējie Katalonijas atdalīšanās mēģinājumi beigušies neveiksmīgi, jo Spānijas konstitūcijā aprakstīta «Spānijas valsts nesaraujamā vienotība».

Kaut arī pret Katalonijas politiķiem ierosinātas tiesvedības un Spānija vairākus valdības darbiniekus ir aizturējusi, izraisot lielas protesta demonstrācijas, cīņa nav viegla. Spānija pārņēmusi kontroli pār lielu daļu Katalonijas izdevumu, lai nodrošinātos, ka valsts nauda netiek izlietota referendumam.

Vairāk nekā 700 Katalonijas pašvaldību mēri šomēnes Barselonā pauda atbalstu neatkarības referendumam. Liela daļa no viņiem stājušies tiesas priekšā un atteikušies atbildēt uz jautājumiem, vēsta aģentūra AP. Viņiem draud aizliegums nākotnē ieņemt valsts amatus, tātad politiskās karjeras beigas.

Viena no pamanāmākajām politiķēm ir Barselonas mēre Ada Kolau, kura atbalsta referenduma ideju, bet iestājas par tā rīkošanu likumīgā veidā un ar Spānijas piekrišanu. Viņa ir Spānijas politikas uzlecošā zvaigzne, tāpēc nevēlas kompromitēt savu tālāko karjeru, taču ir atļāvusi Barselonas iedzīvotājiem balsot referendumā. Barselonā reģistrēta piektā daļa no visiem Katalonijas iedzīvotājiem.

Lai vai kā, Spānijas aktivitāšu dēļ neatkarības referenduma sarīkošana būs grūts uzdevums. Policija konfiscēja apmēram desmit miljonus vēlēšanu biļetenu, kā arī apmēram 1,3 miljonus plakātu, kas aicina piedalīties balsojumā. Ar tiesas lēmumu tika slēgta referenduma oficiālā mājaslapa, kuras saturs gan dažas minūtes vēlāk parādījās uz ārvalstu serveriem.

Piektdien Katalonijas valdība paziņoja, ka sagatavoti vairāk nekā 2300 vēlēšanu iecirkņi. Referenduma laikā Katalonijā būs tūkstošiem policistu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu