Fototapetes - tava mājokļa interjera «odziņa»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Fototapetes ir unikāls interjera elements, kas spēj kardināli mainīt telpas kopējo noskaņojumu un piešķirt tai raksturu, tādēļ ir likumsakarīgi, ka reiz tās kļuva par vienu no pieprasītākajiem risinājumiem individuāla vides dizaina radīšanā.  Šobrīd šis produkts ir pieejams jaunā kvalitātē un piedāvā bezgalīgas iespējas izpausties, veidojot sava mājokļa interjeru. Par to, kādas ir mūsdienu fototapetes, kā izvēlēties īstās savām mājām un izmantot tās visā krāšņumā, stāsta salona «SIENA» mārketinga vadītājs Uģis Pīrs un tapešu nodaļas konsultante Elita Grunte.

Salons Siena

Atšķirīgs izpildījums un kvalitāte

Kaut arī joprojām tiek izmantots apzīmējums "fototapetes", runa jau sen nav tikai par fotogrāfijām. Fototapešu jēdziens ir kļuvis plašāks. Proti, tā ir jebkura kompozīcija – gan dabā uzņemtā, gan digitāli veidotā, kas uz sienas izskatās kā vienots attēls, kā mākslas darbs," uzsver U. Pīrs. Pēdējā desmitgadē produkta izpildījums ir krasi mainījies, laužot iesakņojošos stereotipu par spīdīgu fototapeti zaļā krāsā ar standarta meža skatu. "Mūsdienu fototapetes raksturo laikmetīgs dizains, augstas kvalitātes druka un matēta virsma, kas padara sienu par māksliniecisko vērtību," papildina E. Grunte.

Mūsdienu fototapetes raksturo laikmetīgs dizains

Foto: Publicitātes foto

Atbilstība laikmetam

«Hrestomātisko bilžu laikmets ir beidzies. Pirms 20, 30 gadiem slavenu fotogrāfu radītie fotouzņēmumi ar Manhetenas skatiem vai Merilinas Monro un Odrijas Hepbernas dažādas variācijas uz fototapetēm vairs nav labais tonis - tās palikušas par masu produktu un izsmēlušas sevi,» savā viedoklī dalās profesionāļi. Jaunās paaudzes fototapetes ir neordināras - tā var būt gan saņurcīta papīra imitācija, gan braucošas lokomotīves efekts. Mūsdienās fototapešu industrija atbild individualitātes laikmetam un sniedz iespēju izpausties ar savu neatkārtojamo vides redzējumu. Turklāt, savas ideālās fototapetes iespējams pasūtīt internetā, – šādu iespēju savā mājaslapā piedāvā, piemēram, salons «SIENA».

Fototapetes iespējams pasūtīt internetā – šādu iespēju savā mājaslapā piedāvā salons "SIENA"

Foto: Publicitātes foto

Bezgalīgas iespējas izpausties

Betons, ķieģeļi, koka dēļi, vecināts papīrs, grafika, akvarelis, pilsētu silueti, burti, abstrakcijas, kartes, karogi, visneiedomājamākās faktūras – mūsdienu fototapešu izvēlē vārda tiešajā nozīmē valda bezgalība. Ražotāji ir ieguldījuši milzīgu darbu, lai radītu piedāvājumu katra gaumei, bet, ja arī ar to nepietiek, – mūsdienu drukas tehnoloģijas ir attīstījušās tik tālu, ka fototapetēm vari izvēlēties arī paša radītu fotouzņēmumu. «Savā ziņā katrs tagad ir mākslinieks. Tu vari iemūžināt saplaisājušu zemi vai sapresētas piena pakas, un ražotājs to spēj uzlikt uz fototapetes,» stāsta salona «SIENA» speciālisti.

Mūsdienu fototapešu izvēlē vārda tiešajā nozīmē valda bezgalība

Tehnoloģiskā revolūcija

Mūsdienu fototapetes paredz, ka attēla izklājums tiek pielāgots sienas proporcijām. Vairs nav nepieciešamības izvēlēties sienas izmēriem atbilstošu attēlu, jo jebkurš attēls ir tehniski atbilstošs jebkurai sienai. «Atliek vien iesniegt sienas izmērus un apskatīties datorprogrammā, kā izvēlētās fototapetes izskatīties uz jūsu sienas. Vēlamais attēls tiek palielināts vai samazināts proporcionāli sienas parametriem, turklāt var saprast, kurā vietā tas nofokusēsies, jo programma to iecentrē,» E. Grunte akcentē salona «SIENA» pārstāvētā zviedru zīmola «Rebel Walls» unikālās iespējas.

Foto: Publicitātes foto

Pārdomāta lietojamība

Maldīgs ir uzskats, ka fototapetes prasa īpašu līmēšanas tehnoloģiju. Nekādas papildus tehniskās prasības netiek izvirzītas – siena tiek sagatavota, izlīdzināta un apstrādāta līdzīgi kā tas tiek darīts visām tapetēm. «Turklāt no kvadrātiem kombinējamas fototapetes jau ir pagātne. Mūsdienu fototapetes tiek ražotas tādās pašās slejās kā klasiskās tapetes, un līdz ar to neprasa īpašas darbības zīmējuma saskaņošanai – par visu jau ir parūpējies ražotājs», atzīst salona «SIENA» tapešu nodaļas konsultante.

Salons Siena

Foto: Publicitātes foto

Emocijas ir galvenais izvēles kritērijs

Fototapetes ir vieglākais veids, kā telpā radīt gaišuma un plašuma ilūziju, piešķirt tai dziļumu un vieglumu, taču to primārais uzdevums ir radīt noskaņu. Fototapetes neatkārtojamā veidā izveido telpā īpašu auru – tās izvēloties, mēs mājoklī ielaižam izjūtas un emocijas. Fototapetes var būt gan harmoniskas un nomierinošas, veidojot relaksējošu, mājīgu un aicinošu atmosfēru, gan arī uzmundrinošas un enerģijas pilnas, akcentējot kādas konkrētas vides atpazīstamību. Galvenais izvēles kritērijs ir fototapešu radītā komforta sajūta. «Mainoties mums, līdzi ir jāmainās arī videi, tāpēc fototapetes ieteicams variēt ik pēc pieciem gadiem, lai tās atbilstu jaunām vēsmām mūs pašos,» norāda U. Pīrs.

Fototapetes neatkārtojamā veidā izveido telpā īpašu auru

Interjera uzmanības centrs

Lai mājokļa interjerā fototapešu potenciālu izmantotu maksimāli, tām ir «jāļauj izpausties». «Fototapete ir plūstošs zīmējums, kam ir jāatvēl visa siena, lai tā plūstu no griestiem līdz pat grīdai,» iesaka E. Grunte. Tā kā lielākoties fototapetes ir kā mākslas darbs, kam jābūt uzmanības centrā, šo īpašo sienu vēlams nepieblīvēt ar mēbelēm un citiem interjera elementiem, lai netraucētu uztvert kopējo ainu. Tiesa, fototapešu dizaini ir ļoti dažādi, kas dod iespējas spēlēties ar telpas iekārtojumu. Piemēram, ir pieejamas arī fototapetes ar smalkiem un fakturētiem ornamentiem, kuru izcelšanai piemērotas būs izteiksmīgas, pat spilgtas mēbeles.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu