KM norāda uz trūkumiem sadarbībā ar «Valsts nekustamajiem īpašumiem»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Līdzšinējo sadarbības modeli starp Kultūras ministriju un AS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) negatīvi ietekmējusi būvobjektu projektēšanas un plānošanas darbu kārtība, Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē šodien pauda Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretārs Sandis Voldiņš.

Voldiņš gan norādīja, ka KM un VNĪ tikšanos laikā tikuši pārrunāti arī iespējamie situācijas risinājumi. «Nav arī tik traki. Piemēram, visi Raiņa projekti un ēku siltināšanas projekti iepriekšējā periodā. Nav tā, ka tur ir tikai un vienīgi problēmas. Ir risinājumi, kuri pabeigti, un arī labi pabeigti,» pauda KM pārstāvis.

Sēdes laikā amatā jaunieceltais VNĪ valdes priekšsēdētājs Rolands Neimanis norādīja, ka VNĪ pārraudzībā pašlaik ir 34 ēku attīstības projekti, kuru kopējā atjaunošanas summa ir aptuveni 150 000 000 eiro. Starp šīm ēkām ir gan atzīti, gan arī potenciāli valsts vai vidējas nozīmes kultūras pieminekļi ar kopējo platību aptuveni 200 000 kvadrātmetri.

Kā uzdevumu stadijā esošus svarīgākos projektus Neimanis minēja Tetera namu jeb Stūra māju Brīvības ielā, bijušās «Tabakas fabrikas» pārbūves otrās kārtas projektu Miera ielā 58A, kā arī Izstāžu zāles «Arsenāls» projektu Torņa ielā 1.

Viņš arī minēja, ka būvprojekta izstrādes stadijā pašlaik atrodas Latvijas Okupācijas muzeja piebūve un memoriālais piemineklis, Jaunā Rīgas teātra komplekss, Ministru kabineta un Finanšu ministrijas ēku energoefektivitātes projekti, Prokuratūras iestāžu izvietošanas projekts Aspazijas bulvārī 7, trīs robežšķērsošanas vietu projekti, kā arī prototipēšanas darbnīcas remontdarbi A.Briāna ielā 13.

Aktīvā būvniecības stadijā vai ar noslēgtiem būvniecības līgumiem ir Rīgas pils konventa restaurācijas un rekonstrukcijas projekts, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ēkas Citadeles ielā 1 telpu pielāgošanas projekts, Muzeju krātuvju kompleksa projekts Pulku ielā 8, Rakstniecības un mākslas muzeja rekonstrukcija un Prokuratūras iestāžu optimizācijas projekts Kalnciema ielā 14.

Neimanis arī informēja, ka Rakstniecības un mūzikas muzeja rekonstrukcijas īstenošanai pēc līguma laušanas ar SIA «BTA» pieteikušies trīs pretendenti. Oktobrī tiks izsludināts projekta otrās kārtas konkurss.

Arī Okupācijas muzeja piebūves būvdarbu konkursa otro kārtu VNĪ sola izsludināt jau oktobra beigās vai novembra sākumā. Tajā tiks izskatīti 14 pretendentu piedāvājumi, kas jau izturēja būvdarbu konkursa pirmo kārtu. Savukārt par projekta plānojumā ietverto piemiņas memoriālu ārpus jaunās piebūves notiek saskaņošanas process ar SIA «Taktila». Nākamā mēneša laikā paredzēts ar šo uzņēmumu noslēgt mākslas darba izstrādes līgumu par 3,35 miljoniem eiro.

Viņš arī informēja, ka 28.septembrī paredzēta VNĪ tikšanās ar muzeju pārstāvjiem, lai apspriestu Muzeju krātuvju kompleksa pārbūves darbu gaitu.

Tāpat Neimanis skaidroja, ka Rīgas pils konventā šā gada 17.jūlijā tika uzsākti arheoloģiskie un arhitektoniskie izpētes darbi, par kuriem noslēgs līgums ar pilnsabiedrību «Pils projekti». Izpētes darbus paredzēts pabeigt līdz šī gada decembrim. Turpmāko atjaunošanas darbu izpildei pēc izpētes pieteikušies četri būvuzņēmēji. Iepirkuma otrās kārtas izsludināšana paredzēta 2017.gada novembrī, ko pēc Neimaņa domām var aizkavēt tikai kādi potenciālie arheoloģiskie atradumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu