«Pirmdzimtais» iekļauta Spānijas starptautiskā filmu festivāla «Sitges» programmā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Latviešu pilnmetrāžas filma «Pirmdzimtais» iekļauta Spānijas starptautiskā filmu festivāla «Sitges» programmā, filmai veltītajā preses konferencē sacīja tās režisors Aiks Karapetjans.

Filma iekļauta festivāla programmā «Noves Visions Award», kuras dalībnieki cīnīsies par četrām balvām. Festivāls, kas norisinās no 5.oktobra līdz 15.oktobrim, šogad atzīmēs savu 50 gadu jubileju.

Kinoteātros visā Latvijā filma būs skatāma no 29.septembra.

Filma stāsta par pusmūža arhitektu Franci, kura mierīgā dzīve sagriežas kājām gaisā pēc naksnīgas aplaupīšanas. Gribēdams sievai pierādīt, ka spēj rīkoties vīrišķīgi, viņš dodas nokārtot rēķinus ar varmāku, un situācija kļūst nekontrolējama. Ar laiku galvenais varonis sāk saskatīt sakarības starp uzbrucēju un sievas pēkšņo grūtniecību, turklāt jaunās ģimenes idilli izjauc noslēpumains šantāžists, kurš mēģina Franci piespiest izdarīt noziegumu. Iedomas un realitāte savijas spriedzes pilnu notikumu virknē, kas noved pie negaidītām sekām.

Kā ziņots, «Pirmdzimtais» ir Karapetjana trešā spēlfilma un trešā sadarbība ar «Studiju Lokomotīve», producentu Vinovski un operatoru Jāni Eglīti, kurš 2014.gadā nacionālajā filmu festivālā «Lielais Kristaps» saņēma balvu kā labākais operators.

2015.gada aprīlī Nacionālais kino centrs Karapetjana filmas «Pirmdzimtais» pirmajam posmam piešķīra 208 000 eiro.

Karapetjans ir viens no savas paaudzes redzamākajiem režisoriem. Par diplomdarba filmu Latvijas Kultūras akadēmijā - īsfilmu «Riebums» - 2007.gadā viņam tika piešķirta nacionālā balva «Lielais Kristaps» kategorijā «Labākā īsfilma». Viņa 2012.gada debijas spēlfilmas «Cilvēki tur» pirmizrāde notika prestižajā Karlovi Vari starptautiskajā kino festivālā. Režisora otrā spēlfilma, šausmu žanra darbs «M.O.Ž» tika pirmizrādīts svarīgākajos žanra filmu festivālos Kanādā un ASV, vēlāk arī daudzos nozīmīgos Eiropas festivālos.

Paralēli darbam kino režisors iestudē arī operas un teātra izrādes. Plašu ievērību guva 2011.gadā Latvijas Nacionālajā operā iestudētais «Seviļas bārddzinis» un 2013.gadā Latvijas Nacionālajā teātrī iestudētais Šekspīra «Venēcijas tirgotājs».

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu