Finanšu ministre: Mediķiem nav jāuztraucas par valdības apņemšanos palielināt veselības nozares finansējumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Mediķiem nav jāuztraucas par valdības apņemšanos palielināt veselības nozares finansējumu, atzina finanšu ministre Dana Reziniece-Ozola (ZZS).

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris sarunā ar aģentūru LETA pauda kritiku par to, ka Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektā netiks iekļauts konkrēts veselības nozares finansējuma pieaugumus, bet gan tas tiks iekļauts likumprojekta anotācijā.

Keris pauda uzskatu, ka Ministru kabineta komitejas lēmums rupji pārkāpj trīspusējo vienošanos. «Svītrojot konkrētību, valdība nocirtīs likumprojektam galvu. Tālākā rosība ap topošo likumu tagad vairāk atgādina drēbju pielaikošanu nelaiķim,» viņš sacīja.

Savukārt finanšu ministre atzina, ka mediķu bažas nav pamatotas, jo valdībai ir nopietni nolūki palielināt veselības finansējumu.

Pēc viņas teiktā, šo apņemšanos apliecina jau pieņemtie lēmumi - nākamgad veselības aprūpei tiks novirzīti papildu 200 miljoni eiro, tādējādi nozares budžets sasniegs vairāk nekā miljardu eiro, tāpat 2020.gada fiskālajā telpā nozarei iezīmēti 144 miljoni eiro, kā arī valdība ir apsolījusi, ka nozares finansējums sasniegs 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP). «Tas ir daudz svarīgāk, nekā deklaratīvi likumā ierakstīt konkrētus ciparus,» piebilda Reizniece-Ozola.

Tajā pašā laikā ministre atzīmēja, ka saprot mediķu bažas, jo nereti veselības nozarei ticis daudz solīts, tomēr nav sekojuši reāli darbi. «Latvijā ir visāda pieredze ar solījumiem nodrošināt konkrētām jomām finansējumu no IKP, piemēram, augstākajā izglītībā un zinātnē, bet fakts, ka valdībai ir nopietns nolūks palielināt veselības nozares finansējumu, atspoguļojas principā, ka jau Veselības aprūpes finansēšanas likumā paredzam veselības aprūpes nozares finansējuma pieaugumu,» uzsvēra finanšu ministre.

Arī veselības ministre Anda Čakša otrdien preses konferencē žurnālistiem uzsvēra, ka solījumi mediķiem par Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektā iekļautajām finanšu garantijām joprojām tiek pildīti, jo konkrētās summas ir atrunātas likumprojekta anotācijā. «Likumprojekta anotācija nav nošķirama no paša likuma, līdz ar to arī konkrētās summas joprojām ir saistošas,» uzsvēra veselības ministre.

Jau ziņots, ka valdība otrdien atbalstīja Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, kuru tagad vērtēs Saeimas deputāti un kuram būtu jāstājas spēkā no nākamā gada janvāra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu