Petrija un vēl vairāki politiķi paziņo par izstāšanos no antiimigrācijas partijas AfD

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Par apņemšanos izstāties no Vācijas labējās partijas «Alternatīva Vācijai» (AfD) otrdien paziņoja partijas līdzpriekšsēdētāja Frauke Petrija un vēl vairāki redzami šī politiskā spēka pārstāvji.

(ziņa papildināta ar jaunāko informāciju)

«Ir skaidrs, ka šāds solis tiks sperts,» Drēzdenē sacīja Petrija, izsakoties par savu izstāšanos no AfD, tiesa gan, nekonkretizējot, kad izstāšanās varētu notikt.

Partiju nolēmuši pamest arī divi Saksijas landtāga AfD deputāti - Uve Vurlicers un Kristens Musters, sacīja Petrija.

Arī Petrijas dzīvesbiedrs Eiropas Parlamenta deputāts un AfD Ziemeļreinas-Vestfālenes līderis Markus Precels izstāsies no AfD, jo viņam ir «pesimistisks redzējums par stāvokli partijā», apliecināja pārstāvis sakariem ar presi.

Visi četri apliecinājuši, ka saglabās savus likumdevēju mandātus, tiesa gan, neatklājot, vai turpinās darboties kā neatkarīgi deputāti vai pievienosies kādam citam politiskam spēkam.

Mēklenburgas-Priekšpomerānijas landtāga AfD frakciju pirmdien pametuši četri no tās 18 deputātiem. Tiesa gan, nav skaidrs, vai tas ir saistīts ar Petrijas gaidāmo izstāšanos. Šī četrotne izveidojusi grupu «Pilsoņi par Mēklenburgu-Priekšpomerāniju».

AfD svētdien notikušajās Bundestāga vēlēšanās saņēma trešo lielāko balsu skaitu - 12,6%. Otrdien Berlīnē notiek 93 Bundestāgā ievēlēto AfD deputātu sanāksme. Petrija, kas jau iepriekš paziņojusi, ka frakcijā nepiedalīsies, būtu bijusi 94.

Petrija, kas ilgstoši bijusi redzamākā AfD politiķe, netika izraudzīta par partijas vadošo kandidāti Bundestāga vēlēšanām. Par saraksta līderiem kļuva Aleksandrs Gaulands un Alise Veidela. Atbilstoši mediju skaidrojumam, tas saasinājis attiecības starp partijas labējo un mēreno spārnu.

Jau pirmdien Petrija negaidīti paziņoja, ka nepievienosies AfD Bundestāga frakcijai, un pēc šā paziņojuma strauji atstāja zāli, kur notika partijas vadības rīkotā preses konference.

Petrija jau sen iesaistīta konfliktā ar citiem radikālāk noskaņotajiem partijas līderiem, tomēr viņas pirmdienas paziņojums pārējo AfD vadību pārsteidza.

Viņa norādīja, ka AfD beidzot jāatrisina savas iekšējās pretrunas, kā arī paziņoja, ka atteikties no Bundestāga deputāta amata negrasās.

Pēc savas kolēģes izlēciena otrs AfD līdzpriekšsēdētājs Jergs Meitens varēja vienīgi atzīt, ka notikušais nav iepriekš saskaņots, un atvainoties klāt esošajiem žurnālistiem.

Jau svētdienas vakarā Petrija nāca klajā ar partijas vadošo kandidātu - Alises Vīdeles un Aleksandra Gaulanda - asu kritiku, apgalvojot, ka viņu agresīvā retorika kampaņas laikā esot atbaidījusi vidusšķiras vēlētājus.

«2013.gada AfD (..) bija skaidrs mērķis strauji kļūt par valdošo partiju,» norādīja Petrija. «Anarhistiska partija, kādu vērojām pāris pēdējās nedēļās, var būt opozīcijā, taču nevar piedāvāt vēlētājam ticamu valdības programmu.»

Pēc incidenta Vīdele un Gaulands atzina, ka tas radījis partijai «neveiksmīgu startu» pēc iekļūšanas Bundestāgā un ka AfD, iespējams, draud pat sašķelšanās.

«Nevaru izslēgt iespēju, ka daži viņai sekos politiskajā nekurienē,» intervijā raidorganizācijai N-TV izteicās Gaulands.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu