ASV: Kurdistānas neatkarības referendums palielinās nestabilitāti

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Savienotās Valstis otrdien brīdinājušas, ka Irākas kurdu referendums par neatkarību palielinās nestabilitāti un radīs jaunas grūtības Kurdistānai un kurdu tautai. ASV Valsts departaments pauda sarūgtinājumu par kurdu lēmumu organizēt šādu referendumu, bet norādīja, ka «Savienoto Valstu vēsturiskās attiecības ar Irākas Kurdistānas reģiona cilvēkiem nemainīsies».

Sākotnējie rezultāti liecina, ka vairāk nekā 90% vēlētāju atbalstījuši Kurdistānas reģiona neatkarību no Irākas.

Irākas valdība kategoriski iebilda pret šo referendumu, un Irākas parlaments pirmdien pieprasīja, lai uz strīdus teritorijām, uz kurām pretenzijas ir kā kurdiem, tā centrālajai valdībai, bet kas kopš 2003.gada nonākušas kurdu kontrolē, tiktu nosūtīts karaspēks.

Turcija draudēja Irākas kurdiem slēgt robežu un bloķēt naftas eksportu.

ASV Valsts departamenta preses pārstāve uzsvēra, ka cīņa ar teroristu grupējumu «Islāma valsts» nav beigusies, un ekstrēmistu grupas mēģina izmantot nestabilitāti savā labā.

«Mēs uzskatām, ka visām pusēm vajadzētu konstruktīvi iesaistīties dialogā, lai uzlabotu irākiešu nākotni. Savienotās Valstis iebilst pret vardarbību un vienpusējiem soļiem (..) robežu pārveidošanai,» viņa piebilda.

«Savienotās Valstis atbalsta vienotu, federālu, demokrātisku un pārtikušu Irāku un turpinās meklēt iespējas palīdzēt irākiešiem sasniegt savus mērķus konstitūcijas ietvaros,» paziņoja ASV Valsts departamenta preses pārstāve.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu