Vācijas vēlēšanu kaislības: AfD deputāte pamet partijas frakciju uzreiz pēc ievēlēšanas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: WOLFGANG RATTAY / REUTERS

Pret imigrāciju noskaņotā partija «Alternatīva Vācijai» (AfD) Bundestāga vēlēšanās palika trešajā vietā, iegūstot 94 no apmēram 700 parlamenta deputātu mandātiem. Taču viena no partijas līderēm uzreiz pēc ievēlēšanas paziņoja par izstāšanos no partijas frakcijas Bundestāgā, ziņo «Deutsche Welle».

Galēji labējās partijas līdzpriekšsēdētāja Frauke Petrija tādu lēmumu pieņēma pēc mēnešiem ilgiem strīdiem ar pārējiem AfD līderiem, taču kolēģi atzīst, ka viņas lēmums bijis negaidīts.

«Pēc rūpīgām pārdomām esmu izlēmusi, ka nedarbošos [AfD] parlamentārajā frakcijā,» kopīgā preses konferencē ar citiem partijas līderiem paziņoja Petrija, pēc tam strauji atstājot zāli.

Otrs AfD līdzpriekšsēdētājs Jergs Meitens sacīja, ka neesot zinājis par Petrijas lēmumu.

Viņa norādīja, ka AfD beidzot jāatrisina savas iekšējās pretrunas, kā arī paziņoja, ka atteikties no Bundestāga deputāta amata negrasās.

Atšķirībā no pārējiem partijas līderiem, kas Bundestāgā iekļuvuši, pateicoties tā dēvētajām «otrajām balsīm», kas tiek atdotas par partiju sarakstiem, Petrija mandātu ieguvusi tiešajā balsojumā, savā vēlēšanu apgabalā iegūstot visvairāk «pirmo balsu».

Petrija iepriekš nopēlusi partijas biedru Aleksandru Gaulandu par solījumiem traucēt jaunajai valdībai un izteikumiem, ka Vācijai jālepojas ar saviem karavīriem Pirmā un Otrā pasaules kara laikā. Petrija norādīja, ka Gaulanda runas neesot konstruktīvas un varētu atbaidīt potenciālos vēlētājus.

AfD svētdienas vēlēšanās guva 12,6% vēlētāju atbalstu. Šī ir pirmā reize, kad galēji labējā partija iekļuvusi Bundestāgā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu