Bagatskis par FIBA un ULEB strīdu: Karā nekad nav uzvarētāju

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Basketbola līgu savienības (ULEB) un Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) vadošās amatpersonas nespēj tikt pāri savam ego, neapzinoties, ka karā nekad nav uzvarētāju, piektdien preses konferencē pauda bijušais Latvijas basketbola valstsvienības vadītājs Ainars Bagatskis.

Bagatskis pēc astoņām vasarām neturpinās darbu Latvijas izlasē. Kā viens no iemesliem tika nosaukts arī FIBA un ULEB strīds, kā dēļ izlasei Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs, visticamāk, būs jāiztiek bez vairākiem vadošajiem basketbolistiem.

Jau ilgu laiku starp FIBA un ULEB ir strīds, turklāt ar šo gadu stājušās spēkā būtiskas izmaiņas nacionālo izlašu kalendāros. Tā rezultātā sezonas laikā tiks aizvadītas 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēles. To norisei ir nepieciešami pārtraukumi nacionālajos klubu čempionātos un Eirokausu turnīros, tomēr kontinenta spēcīgākais klubu turnīrs ULEB Eirolīga savā kalendārā «logus» nav iekļāvis.

«Ļoti labi saprotu klubus un trenerus, jo, piemēram, Maskavas CSKA komanda sezonai gatavojās bez astoņiem spēlētājiem,» savā atvadu preses konferencē pauda Bagatskis. «Liela daļa klubu pateikuši, ka spēlētāji var neatgriezties, ja pārstāvēs izlases, un es to ļoti labi saprotu.»

Bagatskis FIBA un ULEB strīdu nosauca par «lielo vīru, kuri nevar tikt pāri savam ego, spēlītēm smilšu kastē».

«Ja vēlētos, varētu atrast kopsaucēju. Abām pusēm ir jāsēžas pie sarunu galda, jo nevar tik ilgu laiku strīdēties. Pasaulē daudz reižu pierādījies, ka karā nav uzvarētāju,» skarbs bija treneris.

Latvijas izlasei nākamās spēles jāaizvada jau novembrī, kad sāksies 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrs, kurā nāksies spēlēt ar Turciju, Ukrainas un Zviedrijas izlasēm. Pirmo spēli 23.novembrī viesos būs jāaizvada pret turkiem, bet trīs dienas vēlāk mājās jāuzņem zviedri.

Bagatskis pauda, ka ir skaidrs, ka izlasei šajos mačos nepalīdzēs ASV spēlējošie Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns, bet pesimistiski viņš vēl nebija noskaņots par ULEB Eirolīgas klubus pārstāvošajiem Jāni Timmu, Jāni Strēlnieku un Dairi Bertānu.

«Viņi ir lepni spēlēt izlasē un pagaidām vēl nav zināma viņu klubu nostāja. Piemēram, Daira Bertāna klubs Milānas «EA7 Emporio Armani» pateicis, ka laidīs spēlētājus uz Itālijas izlasi, bet nav zināms, kas ar pārējām valstsvienībām,» pauda treneris.

Bagatskis secināja, ka Latvijas izlases apakšgrupa ir ļoti smaga.

«Turcijas lielākajai daļai spēlētāju nedraud spēlēšana Eirolīgā, turklāt viņi arī grib naturalizēt kādu ļoti labu amerikāni. Ukraina saglabā visus spēlētājus un arī Zviedrija ir pieredzējusi komanda,» secināja Bagatskis. «Droši vien mēs tiksim otrajā posmā, tomēr jāspēj arī paņemt līdzi pēc iespējas vairāk uzvaru.»

Otrajam posmam kvalificēsies grupas trīs spēcīgākās komandas. Tajā tās, ņemot līdzi savstarpējo spēļu rezultātus, apvienosies ar apakšgrupas, kurā būs Eiropas čempione Slovēnija, bronzas medaļniece Spānija, kā arī Melnkalne un Baltkrievija, trim labākajām izlasēm. Pēc tam Pasaules kausam kvalificēsies trīs labākās izlases no šīs apakšgrupas.

Runājot par savu nākotni, Bagatskis atkal pauda, ka atteicis ļoti labus piedāvājumus augustā, tāpēc pagaidām viņam vēl ir jāpagaida, jo no spēcīgajām līgām pagaidām sezona sākusies vienīgi Lietuvā.

«Pērn man bija piedāvājums no labas izlases ar ļoti labiem nosacījumiem, bet uzskatu, ka ideāli stāv nedaudz augstāk,» Bagatskis stāstīja, ka viņam bijušas iespējas trenēt arī citu valstu izlases.

Pie Latvijas izlases stūres Bagatskis bija kopš 2010.gada, komandu vadot četros Eiropas čempionātu finālturnīros, ar katru turnīru komandai progresējot. Tā 2011.gadā Latvija ieņēma 22.vietu, pēc diviem gadiem bija 11.pozīcijā, 2015.gadā palika astotā, bet šoruden izcīnīja piekto vietu. Zīmīgi, ka vēl četras reizes Bagatskis finālturnīrā startējis kā spēlētājs.

Pašlaik 50 gadus vecais Bagatskis maijā tika atbrīvots no Izraēlas granda Telavivas «Maccabi FOX» un pagaidām ir bez darbavietas klubā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu