Nacionāļi rosinās lemt par izglītību valsts valodā, ja Saeimā atbalstīs pilsonību visiem jaundzimušajiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ja Saeimas vairākums atbalstīs Vējoņa iniciatīvu vairs nepiešķirt nepilsoņu statusu Latvijā dzimušajiem bērniem, nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) jau nākamnedēļ rosinās jautājumu par izglītību valsts valodā.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA sacīja - ja parlaments prezidenta priekšlikumu atbalstīt, tad jautājums par pāreju uz izglītību tikai valsts valodā jārisina uzreiz. Nacionālā apvienība iesniegs attiecīgus likuma grozījumus, kā arī jau pirmdien rosinās šo jautājumu izrunāt valdošās koalīcijas partiju sanāksmē.

VL-TB/LNNK piedāvātais likumprojekts paredzētu principu - mācībām jānotiek valsts valodā, bet atrisināt pārējos jautājumus, piemēram, par termiņiem tiktu uzdots valdībai. Ja prezidenta ierosinātais likumprojekts Saeimas vairākuma atbalstu negūs, tad šie jautājumi nebūšot tik cieši saistāmi.

Runājot par «Vienotības» Saeimas frakcijas atsevišķu deputātu lēmumu pretēji koalīcijas nostājai atbalstīt prezidenta iniciatīvu, Dzintars norādīja, ka tas pasliktina situāciju ar valstības stabilitāti un rada precedentus. Proti, turpmāk varētu gadīties situācijas, kad VL-TB/LNNK varētu kādā jautājumā balsot atšķirīgi no pārējiem koalīcijas partneriem.

Kā ziņots, «Vienotības» Saeimas frakcijas vairākums neatbalstīs Vējoņa iniciatīvu vairs nepiešķirt nepilsoņu statusu Latvijā dzimušajiem bērniem, tomēr četri frakcijas deputāti, kuri tagad pārstāv partiju «Kustība Par!», basos par šī likumprojekta nodošanu komisijām.

«Vienotības» Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa sacīja, ka no 22 deputātiem divi nepiedalīsies sēdē, 16 balsos pret vai atturēsies, bet «četrinieks» - Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs un Ints Dālderis - atbalstīs prezidenta iniciatīvu.

Saeima rīt lems, vai nodot šo likumprojektu izskatīšanai parlamenta komisijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu