Uzņēmējs Andris Dlohi: tas nav vienkārši koka ķieģelis

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Uzreiz pēc bakalaura izglītības ekonomikā iegūšanas sāku strādāt valsts pārvaldē, pēc tam aizgāju privātajā sektorā, konsultācijās. Vienā brīdī sākām ar kolēģiem meklēt, ko varētu darīt ne tikai pie datora sēžot, bet saistībā ar ražošanu. Pirms sešiem gadiem kādā izstādē kolēģis ieraudzīja šo produktu. Bija izstādīta iekārta, kas ļauj ar koku darīt to, kas līdz šim nav darīts – koks tiek pilnveidots, piešķirot tam citas mehāniskās īpašības – savā pieredzē dalās Cross Timber Systems dibinātājs Andris Dlohi.

Līdzīga iekārta šobrīd stāv arī mūsu ražotnē. Ražojam krustām līmētu masīvkoku. Tas ir 3, 5 un 7 slāņu koka panelis, kur katrs no slāņiem tiek veidots no blakus saliktiem dēļiem. Saliekot dēļus vienā virzienā, nākamo slāni perpendikulāri 90 grādu virzienā, mēs iegūstam masīvu koku ar īpašu struktūru, kas tur slodzi visos virzienos.

Šo materiālu izmanto kā nesošo konstrukciju jebkāda veida un izmēra būvēs. Ja augstākajai mūsu uzbūvētajai ēkai ir 6 stāvi, tad pasaulē no šāda paša materiāla ir uzbūvēta 14 stāvu ēka, un jau tiek projektēta uz 24 stāviem. Tas parāda, ka pareizi saražotam kokam nav pielietošanas limitu. Turklāt šis materiāls nemaksā dārgāk kā betons.

Mūsu projekts bija sarežģīts un prasīja lielas investīcijas. Projekta īstenošanas gaitā parādījās vajadzība gan pēc būvniecības, gan pēc iekārtām, gan arī apgrozāmajiem līdzekļiem. Skatoties uz pašu rocību un to, kas bija pieejams vienā vai otrā veidā, kontatējām, ka attiecībā uz būvniecības sadaļu labākais risinājums ir ALTUM mezanīna (paralēlais) aizdevums. Savukārt, ALTUM kredītu garantija bija viens no papildu argumentiem, kāpēc banka noticēja, ka ir vērts šajā projektā lēkt iekšā.

Pats grūtākais bija visus finansēšanā iesaistītos partnerus – gan bankas, gan ALTUM – pārliecināt, ka tāds projekts vispār ir dzīvotspējīgs. Jo Latvijā līdz tam ar šādu materiālu nekas nebija uzbūvēts. Ja pa logu paskatoties, visu būvē no betona, stikla un tērauda, tad kādam iestāstīt, ka no koka būvēt kaut ko lielāku kā privātmāju, bija ārkārtīgi sarežģīti.

Savu ražotni izveidojām pirms diviem ar pusi gadiem. Šodien mūsu lielākais tirgus ir Skandināvija, tai seko Lielbritānija un Centrāleiropa. Skandināvija mentāli ir visgatavākā mūsu materiālam. Cenšamies aizvest ne tikai šo, kā mēs to saucam, koka ķieģeli, bet tam likt klāt pēc iespējas lielāku pievienotu vērtību.

Jauniem uzņēmējiem silti iesaku nebaidīties kaut ko pamēģināt. Nav jābaidās vai jāpaliek pie vienas nozares, ko tu labi pārzini.Tieši šobrīd veidoju jaunu uzņēmumu metālapstrādes nozarē. Tāpēc, ka tas ir interesanti, tāpēc , ka izbaudu radīšanas prieku – kaut ko izveidot un nodrošināt, lai tas veiksmīgi dzīvo tālāk savu dzīvi.

Skaties video par uzņēmēja pieredzi.

Uzzini par valsts atbalsta iespējām biznesa sākšanai un attīstībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu