Islandes prezidents pieņem premjera atkāpšanos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MARTIN SYLVEST / SCANPIX DENMARK

Islandes prezidents Gudni Johannesons sestdien pieņēmis premjerministra Bjarni Benediktsona demisiju. Kā paziņojis Benediktsons, parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas Islandē varētu notikt 4.novembrī.

Islandes centriski labējā valdošā koalīcija, kas tika izveidota šā gada janvārī, izjuka piektdien, kad to pameta liberālā partija «Gaišā nākotne», apsūdzot premjera vadīto konservatīvo Neatkarības partiju centienos piesegt seksuālo noziegumu skandālu.

Šādu lēmumu «Gaišā nākotne» pieņēma pēc tam, kad kļuva zināms, ka Benediktsona tēvs Benedikts Sveinsons Tieslietu ministrijai galvojis par vīrieti, kuram 2004.gadā tika piespriesti piecarpus gadi cietumā par regulāru savas nepilngadīgās pameitas seksuālu izmantošanu.

Sveinsons bija rakstījis vēstuli ministrijai, aicinot dzēst šī vīrieša sodāmību.

Kad klajā nāca ziņas par šo vēstuli, Tieslietu ministrija uzreiz neatklāja tās autora vārdu. Tiek uzskatīts, ka Benediktsons kopš jūlija ir zinājis, ka vēstuli rakstījis viņa tēvs.

Partijas «Gaišā nākotne», Neatkarības partijas un proeiropeiskās Reformu partijas koalīcija tika izveidota janvārī pēc vairākus mēnešus ilgām sarunām, kas sekoja 29.oktobrī notikušajām pirmstermiņa vēlēšanās, kuras nācās izsludināt, pateicoties tā dēvētajam Panamas dokumentu skandālam.

Prezidents sestdien ticies ar Benediktsonu un vēl gatavojas tikties arī ar pārējo partiju līderiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu