Rīgā atgriežas austrāliešu dziedātāja Perukua

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vokālā dieviete Peruquois (Perukua) uzstāsies ar koncertprogrammu «Woman in Love» Rīgas Kongresu namā 2. oktobrī plkst. 19.00.

Perukua (Peruquois) piesātinātais, pirmatnēji emocionālais un vienlaikus meistarīgais dziedājums daudziem licis viņu nodēvēt par Vokālo dievieti, Sakrālās sievietes balsi un Zemes balsi. Viņas balss ir tas spēks, kas aptur laiku un atver vārtus mistērijai – šeit un tagad.

Perukua: «Ko mēs elpojam? Skābekli? Prānu? Kā tas ir, ieelpot mīlestību? Sajusties piepildītai, atvērtai, iemīlēšanās stadijā... kad katra diena nes jaunas atklāsmes, iedvesmu dzīvot un radīt. Es dzīvoju tieši tā, jo mīlestība ir mans galvenais ceļvedis. No šā stāvokļa radās arī mana jaunā koncertprogramma. Mūsu kopējā iegremdēšanās, savienošanās, kas piepildīta ar mūžīgo sajūtu. Ar katru dziesmu mūzika sauc mūs mājās. Kad skudriņas skrien pār kauliem, pamostas mūsu dvēsele. Kad norit asara, mūsos mostas dzīvības sajūta. Kad smaidām, mūsu sirds atplaukst. Šo juteklisko vakaru es aicinu dalīt ar mani, kad savienojas dzīve un mīlestība.»

Vairāk nekā 12 gadus viņa apguvusi Amerikas indiāņu tradicionālos dziedājumus, pēdējos gados paralēli pievēršoties arī indiešu klasiskās mūzikas aicinājumam un savus iespaidus integrējot savā īpašajā, unikālajā balss skanējumā. Perukua ir izveidojusi tādas padziļinātās prakses kā Vokālā joga un Vokālā tantra, kas ir veidojušas pamatu viņas retrītiem. Par Perukua daiļrades lūzuma punktu var uzskatīt 90. gadu sākumu, kad Austrālijā pazīstamā džeza dziedātāja nolēma pievērsties pasaules mūzikas tradīciju izpētei un atdzīvināšanai. Kopš tā laika ierakstīti vairāk nekā 8 albumi, sadarbojoties ar dažādu netradicionālu un tautas instrumentu spēlētājiem.

Kad Perukua sāka padziļināti nodarboties ar mūziku, viņa tai pieķērās kā «izbadējies gars». Bet pēc kāda laika viņa pamanīja apkārt tukšumu - viņu pārstāja gandarīt tas, ko viņa dzirdēja un dziedāja pati. Pie Perukua atnāca apziņa, ka viņas aicinājums ir kaut kas cits un dziļāks nevis mūzika izklaidei. Viņai toreiz bija 22 gadi, kad sāka veidoties veiksmīga džeza dziedātājas karjera, bet tā vairs nekādi nesaistīja. Katru dienu viņa nāca okeāna krastā, sēdās uz zemes un dziedāja. Šī dziedāšana atklāja viņai zemes dvēseli, palīdzēja sajust tās apziņas dziļumu un tās mīlestības lielumu, kas ir visas būtības pamatā. Tad Perukua piedāvāja sevi Mātei zemei, sakot: «Izmanto manu talantu, ko esmu saņēmusi no tevis, lai skartu cilvēku sirdis.» Viņa to sauc par Māti, bet garam, ar ko viņa runāja, nav konkrēta vārda, kaut gan viņa izjuta to kā reāli eksistējošu, kaut ko augstāku.

Foto: Publicitātes foto

Biļetes ir iespējams iegādāties Biļešu servisa kasēs un internetā.

«Perukua balss ir dziļa un aizkustinoša, tā izstaro pasaulē sievietes dabas būtību,» DEVA PREMAL.

«Esmu pārsteigts … un emocionāli aizkustināts… Rakstot muzikālās recenzijas 20 gadu garumā (no tiem gandrīz 10 gadus - kā Billboard recenziju redaktors), es nekad nebiju dzirdējis «radījumu», kas līdzinātos šim. Perukua balss ir mistiska, kā nākusi no citas pasaules, mežonīgi kaislīga... un bezgalīgi unikāla. Es pat nevaru salīdzināt viņas vokālo stilu ar jebkādu iepriekš dzirdēto... Šakira GRIBĒTU domāt, ka viņa ir apveltīta ar šādu dāvanu… Trīsošais vibrato, zems un spēcīgs apakšējais reģistrs, jauns frāzes pavērsiens... tas liek manām smadzenēm uzsprāgt. Un... es varu tikai IEDOMĀTIES, kā būtu dzirdēt Perukua dzīvajā izpildījumā!» - Čaks Teilors, Billboard muzikālais kritiķis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu