Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Latvijā būs karsti

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Guntis Lazdāns, LHF

Latvijas hokeja čempionātā jau aizvadīta pirmā spēle: «Kurbads» - «Mogo» 3:5, bet 13. septembrī cīņā iesaistās arī pārējie četri klubi. Jelgavā «Zemgale» uzņem Rīgas «Prizmu», savukārt hokeja skolas «Rīga» hallē «Rīga-18» sacentīsies ar Liepājas komandu. Kopā seši apļi, pēc tam četras labākās tiek izslēgšanas spēlēs.

Vēl no tālajiem vecā «Dinamo» laikiem vismaz man vasarās bija milzīga interese – kurš, uz kurieni un kāpēc? Jo pēc migrācijas vasarā varēja nojaust, kura komanda kļūs stiprāka, kur naudas vairāk (mazāk) utt. Laiki mainījušies, bet pamatprincips tas pats: zivs meklē, kur dziļāks, cilvēks, hokejists – kur labāk. Kur vairāk naudas, tur iespējams nokomplektēt labāku sastāvu. Arī jauno laiku Latvijā. Var klubu saimnieki vai viņu līgtie runasvīri liet nezin kādus dezinformācijas viļņus, bet tendences ir acīmredzamas.

Vistreknāk pastiprinājies «Kurbads», kas arī saprotams, jo komanda debitēs Eiropas kausos. Tad nāk «Mogo», kur gan Oļegs Sorokins liekus cilvēkus netur. Tad Liepāja, kas atguvusi vairākus savus Eiropā klīstošos kadrus un var atļauties no dažiem savējiem pat atteikties.

Kuri tad nonāk ceturtajā ar naudu vai citiem labumiem treknākajā klubā «Zemgalē». Ja no «Prizmas» uz «Rīgu-18», kas ir apmēram vienas meistarības komandas, pāriet uzreiz trīs uzbrucēji, tad nemeklējiet dziļākus skaidrojumus – visticamāk, «Rīgā-18» var atļauties vismaz dažiem spēlētājiem par hokeja spēlēšanu maksāt. Bet ko nu par naudu! Mēs par hokeju.

Tātad čempions «Kurbads». Diezgan solīds papildinājums. Vārtsargs Nils Grīnfogels (1994., bijis arī «Dinamo» rezervē), aizsargi Jēkabs Rēdlihs (1982., «Dinamo»), Mārtiņš Porejs (1991., Katovice, Polija) un Artūrs Sorokins (1999., «Rīga-18»), uzbrucēji Martins Lavrovs (1994., Liepāja, Slovākija, bija šīs vasaras «Dinamo» nometnē), Sergejs Pečura (1987., Āzijas līga), no spēlēšanas Alpu līgā Lustenavā atgriezies Gatis Gricinskis (1988), kā arī Deivids Sarkanis (1994), kurš pirms pāris gadiem bija «Dinamo» tuvākajā aptverē. No Liepājas pārnācis Artūrs Logunovs (1995).

Visskaļākais ieguvums gan ir Arturs Irbe, kurš darbojas ar «Kurbada» vārtsargiem, izskatās, ka Arturam darba pietiks. Jo aizgājušais Mārtiņš Raitums (Novitarga, Polija) tomēr bija mazliet augstākas klases vārtu sargātājs nekā mājās palicēji.

«Kurbadu» pametuši arī sezonas laikā pieaicinātie Koba Jass (Amerika), Juris Upītis (?), Krists Apsītis («Mogo»), Liepājā atgriezies Bruno Zabis, Miks Komuls atrodams jaunajā 1. līgas komandā «Mārupē», bet Aleksandrs Macijevskis nu ir «Kurbada» galvenais treneris. Kopumā komanda kļuvusi stiprāka, prognoze - 1./2. vieta.

Vicečempioni «Mogo» gandrīz saglabājuši pērngada sastāvu. Klāt nākuši aizsargi Krists Apsītis (1994., bija «Dinamo» nometnē), Kārlis Gustavs Logins (1999., «Rīga-18»), uzbrucēji Miks Lipsbergs (1991., Liona, Francija), Aleksejs Širokovs (1981., Almetjevska, VHL) un Viktors Lobačovs (1986., «Prizma»). Turpmāk par treneri strādās un «Mārupē» spēlēs Sergejs Durdins, aizsargs Mārtiņš Oskars Freimanis atgriezies Liepājā, aizsargs Jānis Brakšs un uzbrucējs Andrejs Smirnovs – spēlēs «Prizmā». Kopumā komanda nav kļuvusi vājāka, prognoze - 1./2. vieta.

Pamatīgas izmaiņas notikušas aizpērnējo čempionu «Liepājas» vienībā. Mājās no dažādām pasaules malām atgriezušies deviņi hokejisti: aizsargi Mārtiņš Oskars Freimanis (1994., «Mogo»), Romāns Ņekļudovs (1995., «Zemgale»), Roberts Mamčics (1995., Norvēģija), uzbrucēji Bruno Zabis (1991., «Kurbads»), Lauris Bajaruns (1989., Nica, Francija), Edgars Homjakovs (1995., Šamonī, Francija), Daniels Bogdzuls (1994., Katovice, Polija), Raitis Pujāts (1983., Somija-3), Aleksandrs Visockis (1997., HK «Rīga»).

No «Dinamo» vismaz uz sezonas sākumu atsūtīti Roberts Lipsbergs (1994) un Frenks Razgals (1996). Secinājums viens: komanda ievērojami stiprāka nekā pērn. Vismaz uz papīra. Prognoze: var iejaukties strīdā par 1./2. vietu.

Loģiski, ka ir arī aizgājēji. Aizsargi Imants Ļeščovs un Vjačeslavs Minajevs («Zemgale») Kārlis Liepiņš (beidz spēlēt), Artis Aniņš, uzbrucēji Martins Lavrovs, Artūrs Logunovs, Leonards Rimjans (?), Ričards Kondrāts (?), Dmitrijs Korņilovs (?), Marks Kaļeiņikovs (Pekinas «Kuņ Luņ» juniori).

Gandrīz pilnība nomainīta «Zemgales» aizsardzības līnija. Prom gājuši: Eduards Hugo Jansons (Almetjevska, VHL), Romāns Ņekļudovs (Liepāja), Didzis Jansons (?), Eduards Upenieks (?), Artūrs Ozols (NIHL, Lielbritānija), Rinalds Rosinskis, kā arī uzbrucēji Ēriks Ozollapa (abi - Tēnsberga, Norvēģija-2), Jānis Bērziņš («Rīga-18»), Niklāvs Birovs (it kā atgriezies Zviedrijā), Iļja Kajuns (?), Toms Tauriņš (?).

Seši aizsargi jaunpienācēji ir dažādas meistarības. Tie ir pērn «Dinamo» epizodiski uzspēlējušais Imants Ļeščovs (1994), Liepājai nenoderīgais Vjačeslavs Minajevs (1996), savu komandu joprojām meklējošais Krišs Grundmanis (1989., «Kurbads»), no «Prizmas» pārnākušais Rimants Zeilis (1997), Andrejs Kostjuks (1999., «Rīga-18»), no Augsburgas pārbraukušais Silvestrs Seļickis (1998). Uzbrukumā divi jauni vārdi – Emīls Potāpovs (1994., «Kurbads») un Ričards Bernhards (1997., pērn NAHL un NA3HL Amerikā).

Grūti spriest par «Zemgales» spēku, bet jācer, ka treneris Haralds Vasiļjevs parūpēsies par pārsteigumiem un jelgavnieki spēs iekost gan «Kurbadam», gan «Mogo» un «Liepājai».

«Rīgas-18» galvenais uzdevums ir audzināt rezerves HK «Rīga» MHL turnīrā, bet izskatās, ka šogad komandai ir arī cita veida ambīcijas. Proti, regulārajā čempionātā tikt starp pirmajiem četriem un spēlēt «play-off». Tādēļ no «Prizmas» aicināti trīs pieredzējuši uzbrucēji Valerijs Fiļimonovs (1979), Sergejs Piskunovs (1992) un Vladislavs Koniševs (1994), Jānis Bērziņš (1992., «Zemgale»). Sezonu pie Igora Smirnova sāks arī Kirils Galoga (1996), kurš arī bija «Dinamo» nometnē.

No Amerikas atgriezies uzbrucējs Niks Kalnbērziņš (1997), no Daugavpils – iesaukts aizsargs Māris Ļeščovs (1996), no Jūrmalas – Linards Kaktabulis (1996). Komandā vairs nav: Oļegs Šišļaņņikovs (Austrija-2), Ruslans Ignatovičs (?), Renārs Undelis (iespējams, «Mārupe»), Romāns Glazkovs.

«Prizma», katru gadu zaudējot savus labākos spēlētājus, šajā vasarā pat domāja, vai ir vērts spēlēt Latvijas virslīgā jeb Optibet Hokeja līgā. Jo sacensties ar dažu miljonāru un pašvaldību dāsni atbalstītām komandām esot ļoti grūti, pat neiespējami. Būšu patīkami pārsteigts par katru «Prizmas» panākumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu