Atšifrēta 17. gadsimta vēstule, ko mūķenei diktējis Sātans

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Fragments no māsas Marijas vēstules

Ar specifiskas datorprogrammas palīdzību itāliešu zinātnieki atšifrējuši vēstuli, kas rakstīta nesaprotamā valodā un kuras autore ir 17. gadsimta mūķene, kura apgalvoja, ka šo vēstījumu viņai nodevis pats nelabais.

The Sunday Times

Kādā 1676. gada rītā tobrīd 30 gadus vecā mūķene pamodās tintes traipos un ar noslēpumainu vēstuli savā priekšā. Citām klostera māsām viņa pastāstīja, ka viņā iemājojis Sātans, kurš licis Marijai uzrakstīt vēstījumu.

Pārējās mūķenes viņai noticēja, un kopš tā laika vēstule glabājās klosterī. Mēģinājumi atšifrēt uzrakstīto notikuši ne reizi vien, taču līdz tie visi beigušies bez rezultātiem.

Taču tagad pētnieku komanda no zinātnes centra «Ludum» Katānijā, Sicīlijā, izmantojusi programmu, kas atrasta tā sauktajā neredzamajā globālajā tīmeklī (dark web), un viņiem vēstuli atšifrēt beidzot izdevies.

«Mēs bijām dzirdējuši par programmnodrošinājumu, ko kodēšanai izmantojot dažādi izmeklēšanas dienesti, un vienu no šīm programmām pielietojām vēstules šifrēšanā,» medijiem pastāstījis centra direktors Daniele Abate.

Ir zināms, ka māsa Marija, ilgus gadus atrodoties klosterī, bija apguvusi dažādus lingvistikas studiju paņēmienus, un zinātnieki pieļāva, ka vēstule patiesībā rakstīta viņas pašas izgudrotā valodā, kas sastāvēja no Marijai zināmo alfabētu burtu sajaukuma.

Balstoties uz šo teoriju, speciālistu komanda vēstules tekstu salīdzināja ar valodām, ko mūķene acīmredzot zinājusi (latīņu, sengrieķu, mūsdienu grieķu un rūnu alfabētu).

Zinātnieku komanda iztulkoja pirmās 15 vēstules rindiņas un atklāja, ka teksts veltīts attiecībām starp cilvēkiem, Dievu un pašu nelabo.

Zīmīgi, ka vēstules teksts patiešām ir nesakarīgs un nav izkārtots loģiskā secībā. Savukārt tas apliecina mūsdienu zinātnieku pieņēmumu, ka māsa Marija bija nevis Sātana «apsēsta», bet gan cieta no šizofrēnijas vai bipolārajiem traucējumiem.

Vēstulē Dievs, Jēzus un Svētais Gars tiek dēvēti par «mirušu nastu», un tajā ir apgalvojums, ka Dievu izgudrojis cilvēks, bet «šī sistēma nevienam nestrādā».

Vēl kāds cits teikums vēsta, ka «iespējams, tagad Stiksa ir šķērsota», ar to domājot upi Stiksu, kas antīkajā mitoloģijā atdalīja dzīvo un mirušo valstības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu