Pieci objekti, kas noteikti jāapmeklē «Baltajā naktī»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Mūsdienu kultūras forums «Baltā nakts» 9. septembrī Rīgā piedāvās 59 savdabīgus pasākumus. Viens no unikāliem notikumiem būs franču gleznotāja un performanču meistara Īva Kleina (1928–1962) opusa «Monotonā klusuma simfonija» pirmatskaņojums Latvijā šveiciešu diriģenta Rolanda Dahindena vadībā (Rīgas Sv. Pētera baznīcā 9.IX plkst. 23.30). Šajā koncertā piedalīsies 32 mūziķu orķestris un 40 dziedātāju koris. Darba pirmajā daļā 20 minūtes tiek atskaņots nepārtraukts Re mažora akords, savukārt otrajā – absolūts klusums. Foruma programmā – arī citi koncerti, instalācijas un performances pilsētvidē, izstādes, multimediāli projekti, dzejas lasījumi un filmu skates. Lūk, pieci objekti, kas noteikti jāaplūko «Baltajā naktī».

Skaņu mežs

«Baltās nakts» ietvaros tradicionāli notiks festivāla «Skaņu mežs» rīkots eksperimentālās mūzikas vakars. Piecas stundas ilgais koncertvakars noritēs koncertzālē «Ave Sol», un tā ietvaros uzstāsies tumšā tehno producents Varg, poļu elektroniskās mūzikas komponiste un skaņu māksliniece Anna Zaradnija, franču ģitārists Žuljēns Deprē ar gaismas šovu, komponiste Nataša Bareta no Norvēģijas un nīderlandiešu «telpiskās mūzikas» komponists Tomass Ankersmits.

Survival Kit

«Baltajā naktī» laikmetīgās mākslas izstādes «Survival Kit 9» norises vietā bijušajā LU Bioloģijas fakultātē Kronvalda parkā notiks performance par dzīvnieku depresiju, ekskursijas ar žurnālistu un biologu Māri Olti un mākslas vēsturnieci Ievu Kalnaču, kartupeļu nospiedumu drukas darbnīca, izrāde «Traka, bet patiesība» un īsfilmu programma «Zinātne ir fantastika». Baltijā vērienīgākais ikgadējais laikmetīgās mākslas notikums «Survival Kit 9» šogad aicina vērot pasauli no dabas skatupunkta. Festivāla starptautiskā izstāde būs atvērta līdz pat 1.00 naktī. Par godu «Baltajai naktij» ēkā notiks arī plaša notikumu programma.

Mēness muzejs

Vērienīgs, dažādos starptautisko festivālos novērtēts vides objekts būs skatāms Bastejkalnā Museum of the Moon jeb «Mēness muzejs» - Lielbritānijas mākslinieka Luka Džeroma (Luke Jerram) un vairāku sadarbības partneru veidota ceļojoša instalācija. Tas ir septiņus metrus augsts, ar gaisu pildīts, izgaismots Mēness modelis, uz kura attēlots precīzs NASA Mēness virsmas satelītuzņēmums mērogā 1:500 000.

Teātris un cirks

«Baltajā naktī» viesosies Spānijas ielu teātra grupa «Kamchàtka», demonstrējot performances Miera ielā un Stacijas laukumā. Ar humora un enerģijas pilnu izrādi «Mosh Split» uzstāsies cirka mākslas trupa «Sisus Sirkus» no Somijas.

Ūdens pasaule

Francijas radošās apvienības Ateliers du Bout de la Cale projekts Aquatic Life jeb «Ūdens pasaule» Esplanādē ir mākslinieku Benžamina Flao (Benjamin Flao), Žele Flao (Gaele Flao) un Monsieur QQ īpaši Rīgas «Baltajai naktij 2017» radīts grafisks un muzikāls rondo, kas skatītājus aizvedīs tintes un zīmuļa uzburtā ceļojumā izsapņotu zemju, debesu un jūru kartēs. Francijas mākslinieki piedalīsies arī izstādē «Mūsdienu franču keramika».

Ieeja visos «Baltās nakts» pasākumos ir par brīvu.

Detalizētāka programma mājas lapā.

www.baltanakts.lv

«Rīgas satiksme» informē, ka saistībā ar «Baltās nakts» pasākumiem naktī no 9. septembra uz 10. septembri atsevišķos maršrutos tiks organizēti papildu reisi līdz plkst. 2:00 no pilsētas centra. Papildu reisi tiks organizēti, apkalpojot pēc iespējas lielāko daļu Rīgas mikrorajonu un nodrošinot pasažieru nokļūšanu uz/no «Baltās nakts» pasākumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu