Kāds ir mūsdienu tētis? Tēvi Latvijā raksturo paši sevi (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

«Mūsdienu tētis salīdzinājumā ar savu tēvu četrreiz biežāk saviem bērniem saka, ka mīl viņus, un vismaz trīsreiz biežāk atvainojas bērniem, ja pats ir kļūdījies,» komentējot aptauju, kas veikta ģimenes portālā «www.mammamuntetiem.lv», stāsta psihologs Edmunds Vanags.

Gaidot Tēva dienu un ikgadējo Tēva dienas festivālu, kas norisināsies sestdien, 9. septembrī, Vērmanes dārzā, Latvijas vecāku organizācija «Mammamuntetiem.lv» sadarbībā ar psihologu Edmundu Vanagu šā gada augustā portālā «www.mammamuntetiem.lv» veica aptauju par to, ko mūsdienu tēti dara citādi nekā viņu tēvi.

«Tēva dienas festivālu Rīgā rīkojam jau piekto gadu, un tūkstošiem tētu, kas ik gadu pulcējas šajā pasākumā, mūsu skatījumā, ir pavisam citādi nekā tēvi pirms, piemēram, 20 vai 30 gadiem. Tāpēc nolēmām veikt aptauju, lai noskaidrotu, kurās jomās tēti ir mainījušies,» par aptaujas mērķiem stāsta Latvijas vecāku organizācijas vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

TOP 6 lietas, ko mūsdienu tētis dara citādi nekā viņa tēvs

Kā liecina aptaujas rezultāti, mūsdienu tētis uzskata, ka četrreiz biežāk nekā viņa tēvs samīļo un sabučo savu bērnu un četrreiz biežāk savam bērnam saka, ka viņu mīl, kā arī trīsreiz biežāk sauc bērnu dažādos mīļvārdiņos. Mūsdienu tētis atzīst, ka viņa tēvs biežāk mācījis izprast vērtības nekā sniedzis emocionālo atbalstu.

• Samīļo un sabučo savu bērnu 4x vairāk.

• Savam bērnam saka, ka mīl viņu, vismaz 4x biežāk.

• Mīļvārdiņos savu bērnu sauc 3x biežāk.

• Vakaros liek gulēt bērnu vismaz 3x biežāk.

• Ja ir kļūdījies vai rīkojies nepareizi attiecībā pret bērnu, 2x biežāk atvainojas.

• Per vai uzšauj savam bērnam pa dibenu 2x retāk.

Šo pozitīvo tendenci – veidot emocionāli tuvas un sapratnes pilnas attiecības ar bērnu – psihologs Edmunds Vanags skaidro ar to, ka mainās audzināšanas kultūra un tradīcijas, mūsdienu tētis kļūst arvien izglītotāks, turklāt ģimenē mainās arī lomas, piemēram, tētis vairs nav tikai iztikas pelnītājs un daudz vairāk iesaistās bērnu audzināšanā.

Pozitīvi vērtējama arī tendence, ka mūsdienu tētis divreiz retāk izmanto fiziskas sodīšanas paņēmienus (uzšauj pa dibenu vai ieper) un divreiz biežāk nekā viņa tēvs bērnam atvainojas, ja attiecībā pret atvasi rīkojies nepareizi vai kļūdījies. Interesanti, ka lielākā daļa aptaujāto tēvu nepiekrīt, ka būtu stingri tēti saviem bērniem.

Aptauja rāda, ka kopumā mūsdienu tēvi vairāk iesaistās savu bērnu ikdienas aktivitātēs: rod laiku kopīgām maltītēm un rotaļām, biežāk apmeklē bērnu pasākumus, pārrunā ar bērniem ikdienas notikumus un biežāk runā ar bērniem par vērtībām. «Lai arī mūsdienu tētis salīdzinājumā ar savu tēvu trīsreiz biežāk vakaros liek bērnu gulēt, tomēr kopumā jaunie tēvi visai reti piedalās atvašu iemidzināšanā, atstājot šo pienākumu uz mammas pleciem,» norāda pētījuma autors, psihologs Edmunds Vanags. Tāpat mūsdienu tētis uzskata, ka saviem bērniem biežāk palīdz skolas mājasdarbu veikšanā, taču arī šeit tētiem vēl būtu, pie kā piestrādāt, ir pārliecināts E. Vanags. Tāpat mūsdienu tēvi biežāk varētu apmeklēt skolas vecāku sapulces, skolas pasākumus.

Mainās arī šķirtie tēvi

Arī psihoterapeite Inese Putniece atzīst, ka šobrīd 20–30 gadu veco tēvu iesaiste bērnu audzināšanā ir ievērojami augstāka nekā viņu tēvu laikā, un atzinīgi novērtē viņu ieguldījumu. Otra pozitīvā tendence, ko I. Putniece novērojusi savā praksē, ir četrdesmitgadīgie tēvi, kuriem ir otrās vai pat trešās laulības pieredze un kuri ne tikai cenšas veidot labākas attiecības ar jaunajā ģimenē dzimušajiem bērniem, bet arī meklē saskarsmi un vēlas vairāk iesaistīties, iespējams, ne tik siltajās attiecībās ar bērniem no iepriekšējām laulībām. «Viņi ir apjautuši, ka vēl var paspēt savā dzīvē kaut ko salabot, un, manuprāt, tas ir lieliski.»

Inese Putniece
Inese Putniece Foto: publicitātes

Lai turpinātu veidot mūsdienu tēta portretu, Latvijas vecāku organizācija «Mammamuntetiem.lv» nupat ir aizsākusi jaunu projektu – iedvesmas virtuālo fotosienu «100 tēti Latvijai. Gaišas domas un stiprinoši vārdi no tēta tētim», ko var skatīt vietnē http://bit.ly/2vKDgNp un kurā aicināti pievienoties tēvi no visas Latvijas, lai līdz valsts simtgadei būtu apkopoti simts un vairāk tētu portreti un viņu pārdomas par tēva lomu. Virtuālā fotosiena ir iekļauta Latvijas valsts simtgades programmā.

Aija Tūna, Latvijas valsts simtgades biroja Izglītības un jauniešu projekta vadītāja: «Tēti Latvijas nākotnei ir ļoti svarīgi, lai mācītu bērniem būt uzņēmīgiem, drosmīgiem un neatlaidīgiem, nevis paklausīgiem, rātniem un pacietīgiem, jo tad mēs varēsim Latviju veidot tādu, kas droši iet uz priekšu un rāda sevi pasaulei. Mums ir ļoti vajadzīgi tēti, kuri izņem mammām mājas darbus no rokām, lai arī viņām atliek laiks parotaļāties ar bērniem. Tēti ir ļoti svarīgi katru dienu un kopā ar mammām.»

Kopumā aptaujā piedalījās 301 tētis no visas Latvijas vecumā no 20 līdz 57 gadiem.

Projekta «100 tēti Latvijai» idejas autors un organizators ir Latvijas vecāku organizācija «Mammamuntetiem.lv», kas jau piekto gadu Rīgā rīko Tēva dienas festivālu. Šogad Tēva dienas festivāls notiks 9. septembrī un plkst. 12.00 sāksies ar ģimenisku, sirsnīgu gājienu no Brīvības pieminekļa uz pasākuma norises vietu Vērmanes dārzā. Gaidot Tēva dienu un godinot tētus, ikviens aicināts publicēt tētu bildes arī sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus – #TevaDienaKatruDienu un #100tetiLatvijai. Tēva dienas festivāla 2017 lieldraugs ir veikalu tīkls «Rimi», kas festivālā priecēs ģimenes ar dažādām aktivitātēm «Rimi bērniem» Spēļu parkā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu